[工程屍]2021準見習工程師搵工情報&失業調查(46)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
想問吓香港有邊幾單係design build
做Arun aecom都係賣身㗎啦
我以為buildking係21k
咪玩啦 intern同出嚟做嘢係兩回事嚟
人哋公司可以扣稅㗎
Ust唔睇重gpa一早爛grade 啦。Ok唔睇重gpa,
咁睇重intern經驗嘅道理何在

同埋閣下識晒所有ust人?
你見親啲ust人都只係識講gpa 其他行業嘅認知就冇
會唔會係你身邊啲人屎咋 定係人哋唔想同你講咋

你只係依靠自己片面嘅經驗去judge ust, 同埋倒果為因咋

我才疏學淺 未聽過有人話intern幫到佢哋去了解呢個行業做緊咩 請指教
少年太年輕入去感受下囉
冇機會試啦 公司唔好嗰陣 就睇人事好冇 你覺得呢
開到幾多先會拎到23k hr冇殺價?
但係有得揀先嘅 一定係gpa高嗰堆
同堆人哋嗰止一兩個offer
如果只係睇入唔入到職就冇意思啦
入到去想轉公司都未必有人再請
Aecom嗰啲都有n手飯食啦
我自己覺得其實作為Grad E就好多uncertainty ,同一間公司唔同team都差好遠,有啲可能啲人好好,但做既野好尻無野學,有啲就人差但多野學,有啲就兩樣都衰。我比到你既建議係盡量做大公司,做兩三個月唔對路就轉,記得唔好開scheme 住。希望幫到你
今年buildking好似請好多人
身邊個個都有
我已經出嚟做嘢成年都未開
自己上bd download曲
收工睇曲最緊要
Mottmac公司嗰算刻薄呀?
ptme有咁差咩?
關咩事 單單基建野 基本上都包含左D&B成份
寶加唔會俾你走入去部鑽閪機到.. 你去到寶加都係做CIVIL野多 但好少會俾外人識佢地TUNNEL既技術 郁下俾你班死產學識 人地唔洗做啦
做ARUP唔係賣身?
PTAE 都無視 PTME 嘅人
事實上我地ust的確係垃圾黎,你地睇下幾多hku人入大公司/政府

香港工程係hku嘅天下

唔好意思,應該話香港係hku嘅天下先岩

試下去唔到公司見工,d高層都係hku出身,不過香港係一個有完善法治嘅社會,公平公開公正,香港人絕無私心,請人係睇實力嘅
千祈唔好入PTME 而家七國咁亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞