[工程屍]2021準見習工程師搵工情報&失業調查(46)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
金門揾都冇揾過我
Ching 點睇wsp geo
咁樣講好啲:

1. 係咪鍾意坐office 多過長駐site?

2. WSP or Meinhardt?

如果係Meinhardt 起大樓嘅Geo team會好chur; Meinhardt仲有做civil嘅geo team, 聽聞輕鬆少少

老實講我唔太熟WSP
但宜家有Golder加盟入去,可以預視整體上WSP Geotech team 一定有明顯進步,始終Golder 嘅員工係geotech精英
全港做DCM做得最好嘅都係Golder嘅高層
有佢地教你一定學得好好
Golder 同 Arup 邊個好
3A common work 係趕出tender
一旦Design上出現好難搞嘅位,一係轉design option,唔會晒時間搞啲極度麻煩嘅野,抄番之前嘅'source'

Golder有做tender work, 亦有專門搞啲麻煩嘅design problem
例如DCM咁,有邊間大consultant firms真係做DCM做得出色,多數hea做,條數check掂就算
如果你係真心想深入學好geotechnics, 揀Golder
Thanks ching 但係wsp geo 好似support team to structure 🤔唔似meinherdt or Aecom geo is main team
有冇e&m有金門消息
賣鞋多Project
好多打手
大家最好問師兄師姐 呢度唔好盡信
Gammon 出咗offer ?咩field
Civil return offer 泥
做 civil
Ws係大佬
Golder 同 WSP 有冇得做ARE?
CLS人地10個MBBS grad係十個最後都一定15皮以上(當係HA唔考專科)
Engine擰最勁先同到一個普通MBBS鬥

仲好意思理直氣壯話好多Engine Grad唔叫做Engineer

如果咁講人地醫科生擰返頭10-20%人同你Engine比車尾燈都見唔到。大把月球人人工高過特首
下星期去interview 不過有一間兩個禮拜之後簽約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞