痴線佬東方昇去觀塘噴泉沖涼

675 回覆
3601 Like 31 Dislike
你係咪認為大陸女人 稱為 大媽
而香港女人 稱為 師奶

一講「大媽」即刻知講緊大陸女人
而片中個女人好明顯係大陸女人,所以冇問題?
真係要推廣比班露宿者去沖涼 大家都有份比錢起
個噴泉係整黎令使用者開心
D細路又開心
東方昇又開心
D細路同東方昇玩得又開心
唔錯吖
即係以某一樣野既區域嚟作稱呼?
即係舉個例
Potato 大陸稱為 土豆
Potato 香港稱為 薯仔
一講「土豆」 即刻知講緊大陸既Potato
香港既百佳既potato係大陸出產,所以你要買既話要講話買土豆?

Video 大陸稱為 視頻
Video 香港稱為 影片
大陸人upload咗video上YouTube,而你又睇緊所以要你講話睇緊視頻?

介入情侶關係嘅外人 大陸稱為 小三
介入情侶關係嘅外人 香港稱為 第三者
你同你條女分開係因為有個介入你地情侶關係嘅外人介入咗,而佢係大陸出生既女人,而你本身既女朋友被佢既朋友問起點解分手,你身個女朋友應該講話因為有小三介入囉?

咁其他家國家對每樣野既稱呼都唔同,當你係香港遇上某樣野係某個國家既野時,咁係咪要用返某個國家既term嚟作稱呼,而放棄本土既叫法?

隔離跑完步成身汗過黎真係一流
後尾同D細路打成一片 幾正
仲有唔好叫魚香茄子,叫魚香矮瓜
啲水應該係循環嘅?
個細路二話不說就揼骨
奴性勁重
觀眾又睇得開心
5000萬抵到爛啦
以為東方昇
方東昇
我屌撚晒你地老豆同老母啊,成班柒頭話講大媽形容支那女人冇問題。
但又駁唔到我,只係識負皮,你老母生成你咁真係慘,係男人就駁鳩我喇,我等緊你駁我啊屌你老母臭閪
冷靜下先好唔好
如果啲父母唔識東方昇 應該比佢嚇撚死以後佢有病
偷換概念

你嘅例子係同一樣嘢係唔同地方用唔同嘅稱呼
但「大媽」同「師奶」本質上係唔同嘅嘢
前者係講緊支那或者類支那嘅老女人
後者就係香港女主婦
點係「以某一樣野既區域嚟作稱呼」?
連事物嘅本質都唔一樣
大媽形容支那女人有咩問題 冇追post
FBI !!!!!!!
屌 細路玩就冇問題
成人玩就有問題
最撚憎人雙重標準
真係世一,游學修班人永遠做唔到呢個LV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞