到底有幾白痴先會打伏必中

365 回覆
66 Like 318 Dislike
公司同身邊朋友都無人打, 唔好講到好似好多人打禁。
剛打完第一針,無感覺
但係到呢個moment, 成個世界咁多人都打過,sample 都仲算少咩我覺得睇data, 兩針有97%都算係咁啦,後生仔既嚴重副作用都唔算多

至於如果要話長期副作用,呢 d真係十年八年後先知, 但今次咁急,無理由要等佢研究返十年八年先打

同埋計落,有咩事係成個以色到同你一齊死,都幾爽呀
見到咁多負評 真係為好多連登仔智商感到擔憂
咁多人中咗肺炎夠無事啦
疫苗100%可以防?
病毒變種點算
樓主呢個topic 係咪建基於好多佢幻想既假設
我相信佢根本唔知biontech 背後既科學數據

利申:我未打算打
唔係因為我反政府/ 想打科興/ 驚打biontech 會死
只係因為我等緊vaccine passport
如果vaccine passport 搞唔成
我唔會選擇吉兩針
話之你吉支水入去
又要派期又可能會發燒, 隻手又會痛
疫苗冇話預防武肺
係減低重症機會/ 病徵
而且biontech既功效係達到9成幾
變種係已經發生左
所以可以預期, 疫苗會出現第2/3/4/5 代
直到研發到藥物可以治療

其實你有冇睇多啲資料
擺明嚇鳩你啦實有班人唔想打4兄然後依家狗沖伏必泰
其實反疫苗撚有冇認真了解過mRNA 技術?

講唔講到個風險係乜呢。

同科興完全唔同技術又知唔知呢
死人 、面癱、半身失去知覺、流產個d算唔算風險
仲要係講緊唔係班廢老 而係後生嘅
你班撐疫苗撚到底有冇了解個疫苗後遺症可能性
正常研究一隻藥物至少都要幾年時間
依家一年就同你講搞掂好曬 打咗無事唔會死
乜都唔應該打
相信你有癌症應該都係會選擇自然療法

Logic 好d先上連登啦
你依家係有肺炎先要打疫苗??
講到打咗就唔洗打支那針打懵咗你?
歐盟講到6月尾前一定要出到vaccine passport 咁
想問下你有咩相關醫療知識,令你覺得佢唔安全
我發病了今次
個腦成日諗住疫苗個名叫 服他輕
又復必泰,又科興
今日食黃店 .. 排我後面果個話打咗 .. 痴撚線
誠哥咁有錢原來都係個白痴黎
咁我又想問下你有d咩相關醫療知識 令你覺得佢安全

我就凈係睇完新聞同後遺症case 先覺得佢唔安全嘅
好老實講
宜家啲新聞係點唔使多講
可信度越嚟越低
唔係話佢一定報流料但好多時會拎一個佢想你睇到嘅角度去報導新聞

至於後遺症方面
我會覺得呢個風險係會有嘅
但係咪咁高? 我又唔覺得
上面甚至其他post好多巴絲都agree嗰point話咁倉促出嘅疫苗會有機會冇辦法thoroughly證實嗰疫苗安全性
我覺得呢點係部份成立
對比其他藥物疫苗
佢嘅研發期的確好短,但另外一個角度睇係佢嘅研發期當中所被投資嘅資源上我相信都會比起其他高?
當然以上都係我個人睇法
冇proof

醫療知識方面
bnt用緊嘅係改變mRNA
同科興嘅滅活病毒係唔同方向
科學上好難評價目前對肺炎最有效嘅辦法
但數據話畀你聽bnt有效率係高好多

返返去你覺得其他人打bnt係白痴呢個point
個人認為打疫苗雖未必係一個責任
但accuse打咗疫苗嘅人又係啲咩心態?
unlike食藍店睇tvb你好歹都係支持/參與相對政治陣營
打疫苗唔會幫到所謂政府幾多?

反政府還反政府
我唔覺得打咗疫苗嘅有咩需要去被指責
佢地又唔係做錯事

利申 打咗bnt
想打係因為疫情前不論工作/私人需要成日都要travel
希望打咗可以早少少有得再飛

唔打科興係完全唔相信中國嘅QC
我就係做醫療研究,出過幾份paper
每日都要睇研究期刊,夠唔夠業內人士呀?
我打哂兩針bnt ,佢用果個mRNA技術,我自己落手做過好多次添(不過係直接加落lab 養的細胞)
投放多資源唔等於你個安全性會增加喎 Ching
依個係時間實驗問題 我諗應該唔關你放幾多資源落去?歷史上有邊次全球疫症係靠短期搞疫苗捱過?
同埋我又無話bnt 一定無用,純粹係唔覺得值得你去冒險打囉 同埋入面有冇溝針同之後復打都未知 咁短期來打黎做乜? 我之所以會accuse 打伏必中嘅人係因為無幾耐前先死咗人 coffee打完又流產 仲有個20歲打完半身無曬知覺 之後仲見d人夠畺去打先屌下啫 不過你要打都阻你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞