冷氣有無推介。。。

331 回覆
0 Like 6 Dislike
個個屋邨唔同
話如果房署發現要裝返入去
幾有諗頭,下面出熱,上面製冷,好恆溫
巴打,東芝變頻淨冷分體你點睇?係唔係仲係東芝自家廠出?
因為我睇過啲資料 室外機size都ok, 啱我屋企窗台,而且價錢唔貴,不過部機好似出左都有5年
分體機有冇一樣咁詳盡既推介?
“真”高質電器傢俱討論(13)
https://lih.kg/sGeoGJX
#962 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

你開追故模式,我費事再打
用緊
正正常常,無咩特別
泰國造
但係個款幾年無變過
東芝我有用緊上一款n3k, 佢室內機開quiet微風係眾多牌子最細風最舒服,特別係會吹到頭嘅睡房揀東芝就冇錯,抽濕能力中等(我房有濕度計)但用料係唔夠三菱電機同重工靚嘅,我有三菱電機yk, 三菱重工zs-z

今年出左新款,j2k, 同樣用r410a雪種但室外機反而係縮左水,特別係1.5匹
RAS-10J2KV-HK (新1匹)
279千瓦小時 (越低越好)
2.47製冷量 (高好)
4.5342 cspf(高好)
530x660x240
淨重 (公斤) 23

RAS-10N3KV-HK1 (舊)
253千瓦小時
2.54製冷量
4.9884 cspf
530x660x240
淨重 (公斤) 28

RAS-13J2KV-HK (新1.5匹)
365千瓦小時
3.42製冷量
4.8478 cspf
530x660x240
淨重 (公斤) 23

RAS-13N3KV-HK (舊冷暖)
381千瓦小時
3.46製冷量
4.6446 cspf
550x780x290
淨重 (公斤) 33

RAS-13N3KCV(HK) (舊淨冷)
337千瓦小時
3.44製冷量
5.2486 cspf
550x780x290
淨重 (公斤) 33

如果唔係貪wifi, 可能上一代仲抵啲,因平啲。1匹直頭舊款製冷大啲,慳電啲。
1.5匹冷暖就室外機縮左10kg, 但表現差唔多,1.5匹舊淨冷仲好好多添

東芝總評:唔係最慳電,用料唔高級,1匹,1.5匹左右swing需手動無auto, 但微風舒服,室內機寧靜,睡房不錯選擇
日立凍撚到抽筋喎
用過窗口又用過分體既我可以同你講,
分體得就用分體
安靜到聽到我NOTEBOOK 把風扇
不如巴打影相問下冷氣師傅可唔可以裝分體啦
用左分體唔會想再用窗口
想搵部1 匹窗口機 係唔係panasonic 好啲?
budget around 4000幾 房用 有西斜 之前貪平買咗部19 豐澤 終於頂唔順
師兄點睇呢部?awa07511n 個sales瘋狂sell呢部
窗口機得pan /rasonic同型號買得過呀
冇咩好討論
分體就多啲野玩
岩岩第二間個sales又推我用三菱部wrk20mc1,話呢部有埋遙控同抽濕抵用同埋想問下師兄你,如果同大鋪買邊間無咁多額外收費蠱惑野?頭先去中原佢話佢地包去水喉同埋鋁架,佢地就話豐澤同蘇寧係唔包,到底裝冷氣有咩係必須?唔想到時比人搵笨
三菱重工窗口機唔係自己造架,都話除左pan , 日立,其他全部都係格力同美工oem.
講緊裝分體定窗口機呀
窗口,因為真係無位
咁買Pan記/Rasonic(Pan記樣)
你個位係石屎台定窗口位?
有冇諗過窗分?
(雖然窗分基本上得珍寶揀,除非係pan記信徒,正常窗分唔會買pan記)
鋁架/去水鋼盤正路要加錢,機殼頂擋水塊野都要加錢,就咁駁去水喉就包嘅。
有石屎台依家都係整兩舊膠頂咁裝啦,你要架就加錢
窗口機可以點蠱惑
窗台只裝得420分體
有冇推介
msy gs
msz gs
早排有留意過,
但對R32有少少擔心,
有冇第二選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞