有冇人係長期間歇性斷食?

112 回覆
20 Like 4 Dislike
長期一日一餐(星期一至五) 星期六日唔理,想食就食,想飲就飲;唔會因為星期六日放綹左就肥返,唔洗擔心。

要搞清楚既因果係Fasting 唔代表只為減肥,同時都會帶來好多健康既效果,除左Insulin resistance。

Fasting 最滿意既係唔會感覺到肚餓

同時無糖低碳
最近開始左幾日168,建議睇youtube既宋醫師了解下。佢唔只理論,佢自己都執行左成2年,講得好詳細同佢始終係醫生可信d,

查左少少資料發覺好多youtuber 都係9吹,唔知係咪心理作用個人好似健康左,朝早精神d,但一來時間仲短2來我工作關係長期食外賣冇得特別注意咩2份菜1份肉1份穀咁,唔係應該效果更好

最要留意既地方係進食時間內都唔可以食太少同太多,油既同垃圾食物都係可免則免

個人意見
https://youtu.be/QuZlPRrb8FM
聽完科學家講斷食又好唔同
細個到大學都係長期都唔食早餐
慣晒,瘦到營養不良咁
但出到黎做野發現唔食早餐會暈
係搭車個陣暈,好大獲,就開始食早餐

開始食早餐後個人胃口好左,少左病痛
亦都肥左
上個月試下168斷食,朝早齋啡/ 茶/ 水
初初唔慣,試左一個星期好似都ok
但會便秘,同埋開始有胃痛,朝早精神唔集中

依家調返轉朝早食早餐,唔食晚餐
但夜晚返到屋企勁肚餓搞唔掂
咁早個胃識轉咩?
瞓嗰陣唔食
CUT緊做Fasting會無咁易餓
同埋如果番工又唔帶飯既話難D控制熱量
唯有用Fasting skip早餐
個人係精神左既
你機械人來?
佢淨係食一餐,早餐要食得夠個量
食碟干炒牛河加凍奶茶
唔係,我仍然係兩餐
朝早唔食只飲啡/茶/水,午餐晚餐正常
但就便秘同埋集中精神唔到

所以依家轉便朝早食,午餐食,夜晚唔食
不過夜晚會好肚餓

我有睇台灣個個醫生youtube講斷食個個肚餓時間最多係15分鐘,但我唔止15分鐘,會不停咁肚餓咕咕叫,好難頂
一日一餐 為期一個月
夜晩做完gym飲iso
食咁多碳水好會快餓,食脂肪會keep到飽肚感覺。
講乜鬼tdee啫

你都唔明點解要減少胰島素分泌既時間,人地講緊既係一覺訓8個鐘同四次訓兩個鐘既區別啊
好多人將斷食=減肥
唔講討論一樣野首先基本了解一下,唔明可以問但最起碼唔好亂放fake news

荷爾蒙有分同化 / 異化,例如血清素係代表清醒而褪黑色素係代表睡眠,兩者係一對咁去控制住個狀態
胰島素對應既係高血糖素,胰島素代表進食+吸收,高血營素代表消耗(大概意思)

身體一分泌胰島素就會stop左脂肪細胞輸出脂肪既路徑,身體原本應該做既清理自噬反應(異化)就會轉向生長(同化)

所以唔係講總熱量幾多,一直都冇提過要節食,減肥都唔係主要目的,而係斷食後修復新陳代謝修復飽肚感之後既自然結果

成日只識講tdee,唔通一日訓覺4x 2h = 1x 8h咩,腦波深層睡眠快速眼動期呢啲自己google啦,根本成個身體狀態唔同晒
訓前忍唔到

食杯水囉?
其實你對基本營養有無認知
咩體形
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞