[26]考緊26?你問我答!(23)

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
我學牌5月到牌,都要等一個月佢幫我出左學牌先有得搞,仲有路票,我睇下佢幫我搞哂再試下問下有冇得搞,唉,臨天光瀨尿,好唔抵
學牌自己出長沙灣搞啦
俾我就出天光道考
唔緊要啦,元朗我已經熟到爛,依家轉場又要練過,同埋我又唔係急住出車,各位師兄加油,唔好好似我咁on9
自己攞張黃紙去搞快好多
利申:比沙駕代辦,等咗6個星期
如果準備報26既巴絲,真係要諗諗,之前就乜都唔識唔想煩直接一條龍算,依家睇返真係唔應該一早報駕院/街校全套plan,建議大家都係自己去駕院報左強制先,pass左自己搞路試排期,之後先租車自練或報D導師指導課,唔駛嘥時間等人搞,又唔駛俾個Plan綁住晒,又唔駛一開始拎大舊錢出黎,錢銀事少,等待先難頂,如果遇著D阿SIR HEA你更加頭痕
自己搞,一搞完第二日訂車
屌但係就離等唔切想出架2手頂住先
學到覺得自己係咪唔應該再學
訂咗邊部
萬事起頭難呀
頭兩堂好多人上完都懷疑人生
會覺得自己好似智障,但係熟左就技能嚟
唔怕繼續
學到咩程度? 有咩覺得唔掂?
上完3堂強制
唔同車好難搵磨擦點,總係要加一腳先開車
比多少少油先慢慢放極力子
邊間?
小問題,練多啲就得,靠感覺唔駛死記磨擦點,其他師兄已經講左,俾多少少油、定住油,FEEL到到磨擦點再慢慢放極力子同時慢慢俾油去
簡單講,將極力子同把手介開三個zone

紅色Zone係會死火,藍色Zone係空波,綠色zone係摩擦點位

所以係藍色同綠色Zone就要俾油 / 定油。之後慢放到紅色。
解釋得幾好
但呢部好似係羊
自己補鐘練 淨係靠佢三堂我諗90%人都會肥
仲諗住下午去
好彩冇出去
上面打8字個到唔太斜又闊但係扁
所以其實唔係大家想像中咁易
敬德街你可以落斜個段直路多d時間調整車速同埋反而因為佢夠斜
個個下向上既左灣劈住入好順
但係大球場因為扁其實你冇直路加速同調整
上向下個右灣差唔多要轉到左邊膊尾就一野反去左邊直接轉埋個下灣
所以大球場下面個左邊死好多人
然後排隊上去個到係斜過上面打8字個到
所以練斜路開停夠曬
下個po頭好似可以加埋呢個point提一提新人
通常大家印象中46去學院就係=貴得黎唔洗煩+易考
但係26報學院又慢學牌又耐想早出車又都係要自己去攪仲要等學校回水
考試個條斜路又好似仲斜兩邊d欄又恐怖
路試沙田同元朗又長
仲要好似d plan其實冇乜導師堂都係自己練?
上面你地話咩成班坐貨van睇路線就係學院丫嗎?
多謝巴打
成日未搵到磨擦點架車未郁就上腳,太心急
同埋我唔係好搵到磨擦點,feel唔到有咩唔同
新觀駕一條龍另計,路試期基本上佢係最快
過幾日你就唔知點解突然開竅架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞