[26]考緊26?你問我答!(23)

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
油都唔使比?
有冇絲打學緊電單車?
here
學到懷疑人生
我想學
但係男朋友強烈禁止
我老婆都唔想我學架,但人一世物一世,最緊要做自己鐘意嘅事,唔需要遷就人,唔好令自己有遺憾
冇錯
趁行得走得有得學就學
街上面見到啲師姐揸26型到爆
襯後生早啲學車先好
見唔少中年人瘋狂跌車
琴日自練見到3個師姐上強制堂
3個目測15x高都學棍波
如果係落斜停 真係唔使比油喎
發現好多清斜路開停都未搞掂,分享少少大球場練車,因為全場都用同一條斜路,所以要排隊逐個打,多車係上嚟唔好彩就成晚開開停停咁樣一架架打八字,我印象中練得最有效率就係咁樣超短距離斜路不斷開停,講緊短到未放哂極力子就拿返同落迫力,頭幾次手忙腳亂,之後就條件反射咁lu
希望幫到大家

仲有三個月甩P 講下自己考牌經驗
我當時係報咗天光道考場
由19年大約七月考完強制試 排路試去到三月
點知撞正肺炎 最後排到七月
就膽粗粗即刻出咗一部CBF150嚟諗住練車
之後就只係自己揸 都係屋企附近兜下 完全冇去過試場度練
揸咗半年之後心痕就換咗一部Ninja300
嗰時仲係學牌就已經換車
去到考試前三個月 就凌晨偷雞去天光道練
成日都見到其他學牌揸Ninja嘅師兄練車
大家都知大家偷雞 點點頭就算
仲試過遇到警察好驚 好彩無查我
用Ninja未試過喺天光道試過打八字
但係我就用屋企附近比較寬嘅斜路來練八字 好彩冇試過跌車
之後就去咗報鏗鏘最平個重考Course 雖然我係第一次考
諗住用佢哋啲Msx嚟考
揸慣咗Ninja 覺得Msx好容易揸
而且打八字亦都係非常容易
學左三堂 之後考前學牌都過埋期
我就偷雞用自己Ninja嚟練
去到考嗰日練都冇得練就要跳上Msx度揸
好彩都冇乜大問題 最後因為揸開揸熟
喺轉右入打八字試場個時 後面有車爬緊頭
我後面其他全部都係學神 佢爬住三四架車上嚟
好彩臨轉右之前有望鏡 停得切喺白線界
等佢過咗之後先轉入試場
考八字嗰時都輕鬆 因為平時用Ninja嚟打
最後一Tick Pass
所以諗緊學牌出唔出啡呤車嘅你哋
可以用我呢個方法 自己買一部車嚟練
到考就用返Msx
當然啦你學牌都要習慣考牌方法
唔好出600大車 你唔會揸得掂
有冇人發覺每次租車練8字都係新既感覺
架架車唔到
雖然都叫打到 但好易出錯 就落腳
下次試下先
係 駕丸就係咁
嚴重懷疑係駕院啲人叫人學牌唔好
唔好咩
有冇人會未上導師堂之前就自己練
挑,人一世,有咩想做玩撚盡佢。條女都夠膽玩
(仲呃緊條女入行)
見有個呀伯話佢係嚟完夢,聽講70頭,話自己第一次考係8x年
報名未
由佢sir落去應該就夠速度,唔彈應該沒事
上次老強見到個個睇落似三十中左右,或者更大
佢多啲時間練既話應該都唔肥既,同埋睇落好騰雞
lm先
6月先筆試 做試題已經覺得筆試會肥
中間報左棍van學先
10個月後先排到電單車路試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞