英國政府宣布撥款4.6億港元開啟BNO公民融入社區計劃

337 回覆
501 Like 4 Dislike
真係好nice
比著英國人簡 基於人道主義點都要收留某個quota既話
我相信都係會簡香港人>東歐/中東
個programme開始無耐已經枕住比福利香港人
早排先講完如果有緊急經濟問題可以申請綜援既物體
而家又比幾億你地幫助融入社會
雖然幾億唔算多 亦都未必真係有用
但起碼會feel到身為一個公民會被尊重

香港交撚完稅一蚊都唔益你 仲要日日屌柒你打柒你同威脅會拉你
班5毛又會話:呢d係長遠投資黎
漢奸
有中國人唔做要去做人地國家走狗
HK有乜唔好,乜都好喎,移民個D係失敗者

大家繼續接龍。
以香港人既智慧, 應該幫到英國本土經濟有一定既振興.
我諗係無錢先走唔到

大部份普通人,無去做狗既
就去左做運輸,倉務,sales,飲食果d
每個月得萬幾蚊,好既儲幾千蚊
唔好既真係月月清
唔洗拗咩做十年上到位有五六萬一個月
早排先有個post講文員倉務呢幾年人工係無乜升過

出面個post 有人計過準備去英國既費用
咩簽證,身體檢查費,國民保健費都要3萬幾
仲未計機票
未出發已經要4萬幾5萬
你叫呢班人點搞
仲未計租房當5000一個月
其他雜費
至少都要8萬

8萬對藍領嚟講應該算多
尤其港共係玩開高樓價
租劏房都接近用左一半人工
呢班人點儲錢走佬?

呢班人佔香港一半人口以上
但錢得雞碎咁多
一走就等同人生砍掉重練
佢地未必肯
反正香港仲未差到封網 全部去勞改
錯...可以走到既, 只有2類人
1. 本身冇乜錢, 有前冇後, 打死罷就
2. 本身有D錢, 賣左層樓可以係英國一年生活既人

唔上唔落, 先走唔到, 在下正先(不過我冇BNO)
有BNO走呀
想快都唔得 tb test 排好耐
你識英文又識中文,你搵返D REMOTE WORK係同返中英文有關都大把人請你
大把外國人想同寫中文D人做生意
就算唔係同中文有關,你要等個NI出黎,搵返本地工都應該有唔少
只係好似等個號碼都要等成個月聽聞(有錯請指正)
所以佢而家話幫埋你融入社會,真係好到痴撚線

香港?一個可以連係急症室等到死既地方,到底大家仲有咩好留戀?
為乜仲要係度做賤民?都係為左香港呢個地方,但當香港唔再係香港,就真係需要考慮要唔要離開呢個唔再熟悉既香港
身邊有FD話100萬去到都會好快meet晒
講到去到係衰過留係香港
心諗你係咪打算去到日日唔做野+豪洗
同意,前者通常係後生未夠30歲個批,打左幾年工,去到英國重新黎過都冇野輸
TB TEST係唔係可以入左境先做?
定係一定要入去之前要做?
英國每個月都公佈措施去幫助去支援真香港人
港共每個月都公佈措施去打壓去排擠真香港人
要做埋先可以申請(好似係)
5月17日之前有lotr
仲話你係社會上冇貢獻
受完稅,失業都唔幫你
屌你老母流亡手足asylum就等幾年先批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞