英國政府宣布撥款4.6億港元開啟BNO公民融入社區計劃

337 回覆
501 Like 4 Dislike
依家公開咗嘅只有加拿大個數
你有特衰護照咪係中國公民囉

任何人如符合以下條件,即有資格申請香港特別行政區護照:

是中國公民;
是香港特別行政區永久性居民;及
持有有效的香港永久性居民身份證。
在遞交香港特別行政區護照申請前,有關人士必須細閱以下定義,以確定他/她是否中國公民,以及是否香港特別行政區永久性居民。

但.. 特衰護照係無中國居留權
要另外申請歡樂卡同 居留證
結論: 特衰咪即係 CN(O)
老華僑當年過去都唔難喎
當年鬆手好多
真係送佛送到西
英國政府有時會將bno寫做bno citizen

直譯就係英國公民(海外)

有時就就咁寫bno

好多份稿都有出現過,不過唔知係有心定無意喇
人喺香港,只係居民
英國做緊既野,就係幫肋有恐懼或被人恐懼(英文,工作)想移民英國既普通市民,(有錢個班自己唔做野都過到5+1)更多數人係無錢頂到5+1,所以恐懼未來既不安
好多香港人係因為咁
英國人就係睇中,咁的時候肯跳出comfort zone過去的一定唔會係廢人,嗰4億可能10%都用唔到
真, 又要屌人但自己不才要抄人野
香港身分證係同公民身份無關,所以點會寫公民
屌你老母做到咁盡 好感動
痴線
本嚟覺得去其他地方仲好
始終英國天氣麻麻
依家覺得為咗傳承香港歷史有下一代要去英國喇
Btw今朝起身熱門明明有兩個po都講緊呢單野
依家冇哂 睇嚟支共pr開始發功
已封鎖會員 - 百粵箭神_熊渠

無BNO手足,可盡快報加拿大文憑或學位課程,3年極速取永居
https://lih.kg/aJPDayV
所以你個人居住喺香港都同公民身份無關,明話你知你係香港冇公民身份,中国香港居民仲低等過二等公民。
靜靜地係好事
公佈等俾港共早d ban走資
激死月娥啦。。
希望有d英文堂可以上下
留名先
Welcome to 🇬🇧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞