[高達扭蛋/盒蛋討論區9] MSE / FORTE / FW# / G FRAME / NX / SDFC etc...

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
Source?
https://gundam.fandom.com/wiki/RGZ-91B_Re-GZ_Custom

Beam Assault Rifle
The Re-GZ Custom's primary ranged weapon.

Google 下都有喎
係Beam 但射出黎似都係似AK
https://youtu.be/vTp1EdfJQfE
咁要請教軍武迷步槍同突擊步槍嘅分別
想追返少少舊款既forte 但行過現時點 皆旺都冇
有冇人知邊到仲會有
有無人知孤仔派左10周年fw未?
已經收到whatsapp, 可以去抽奬
見到我屌鳩K澤請勿安慰/相認
K澤: 盒蛋都關我事 過咗檔好耐喇喎
現實入邊
步槍,係指用全威力子彈嘅長身槍枝
因為全威力子彈發射時產生大量後坐力,所以不利於連續發射
因此大多數步槍都係單發式,e.g.栓拉式
以前歐洲興玩塹壕戰,有一定距離作戰
所以步槍非常普及,因為一個氣密性好嘅栓拉式槍機確保到全威力子彈點燃時所發出嘅燃壓全部轉換為推動彈頭嘅動力,從而確保步槍射程遠嘅優點
去到現代雖然畀突擊步槍取代,但其長射程高傷害就被保留作狙槍,獵槍使用

突擊步槍,係指用中間型子彈(火藥少過全威力子彈好多)可連發嘅中型槍枝
興起於第2次世界大戰,因為戰場由遠距離塹壕戰轉為近距離巷戰
步槍喺full auto (FA)衝鋒槍面前完全係無力
所以步槍開始畀衝鋒槍取代咗主要地位
但係冇耐就發現衝鋒槍畀人拉遠距離打就含得撚
就有人發明連發步槍去彌補衝鋒槍遠攻唔掂嘅缺點,同時近攻又好有衝鋒槍掃射特色
但係佢地好快發現無論semi auto/ full auto 嘅連發突擊步槍用全威力子彈會變得好難控制
所以德國人就有解決方法:用火藥減半嘅中間彈
結果傳奇嘅StG44就誕生咗(可以話係現代突擊步槍鼻祖),高達入邊居勒祖魯枝光束AR都係抄佢
但係因為突擊步槍槍機要SA/FA,氣密性自然會低過栓拉式槍機好多;
同時又因為使用火藥較少嘅中間彈所以射程同殺傷力冇步槍咁高

咁喺高達入邊
你可以無視上面我講嘅廢話
因為高達嘅步槍/突擊步槍大多係光束能源
威力係取決於部機嘅發動機功率/CAP能量彈
所以高達入邊嘅步槍/突擊步槍只係為咗區分枝光槍係SA定係FA
屌左先 鬼叫你通販鳩整
高達動畫入邊,有邊支係auto? 唔識。
動畫呈現通常手扣一下一槍。
我係好耐之前玩菊一紅迷
我聽個版本係為咗慳成本所以改咗無變形
其實都好難答你
老實講基本上高達入邊所有槍都係auto
起碼唔使人手上膛,退膛
但係你話邊部機枝槍係FA/SA就好難答
雜卒機譬如渣古實彈機槍呢D咪FA

但係如果你問光束槍/雷射槍
基本上0079 0080呢D MS戰初期階段年代應該唔會咁先進有FA光槍吧
頂多叫做SA
你諗吓,要去到0093肥nu枝槍先叫做光束機槍,呢枝就堅FA喇

聯邦打仗打到冇錢
連呀寶呢d ace想要部變型機都難
靈格斯本身設計係為咗量產
為咗慳成本/變形機制複雜/唔襟用etc
就發明咗BWS

雖然性能比其他機體好甚至匹敵Z
但生產果陣無乜大型戰鬥
而本身造價仍然貴過吉姆/積根之類
最後淨係整咗1部原型機

BWS係件火力強勁嘅外掛配件
但分完體之後唔可以即場再合體
要後勤回收整備完先可以循環再用
唔知BWS有無自動定位識自己返艦
如果無咪一舊大型condom
有錯屌細力D
https://gundam.fandom.com/wiki/RGZ-91_Re-GZ
https://www.icecitynet.com/gundamrobot_info.php?mid=391&gundamid=45

Z Plus去到0096連聯邦肥佬都有得揸
ReZEL多到成隊雷比爾艦 做槍靶畀肥沙掃
靈格斯
多謝指教
我聽個版本係怕咗佢所以唔肯俾Z 變形機。

想收有貼紙版,之前個set 滲線滲衰咗

好顛
羨慕
呢個櫃淨係放通販
d EX SP limited 未得閒放出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞