[高達扭蛋/盒蛋討論區9] MSE / FORTE / FW# / G FRAME / NX / SDFC etc...

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
堆呀 堆積如山個堆囉
好似仲有兩袋係個箱入面
質素呀質咩量
FW系列QC差可玩性低
摺咗佢專心出MSE啦
兩者無乜直接關係
FW係食玩部產品
MSE係扭蛋部產品
比例size都差唔多
價錢又差唔多
定位根本重疊咗
點會無關係
fw zz同mse zz二選一你會點簡?
正常人都簡mse啦
上面果隻fw zz仲嚇撚死人添
mse係啲款相對地少啲
如果啲款出得又多又快
fw根本冇存在意義
睇到都feel到砌到仆街
MSE其實係扭蛋黎?點解咁貴嘅
都唔係既
我兩條line都有儲
mse 3隻差唔多有5隻fw既位
fw用黎玩兵馬俑一流
mse係可以自high擺pose既ggen/sd
同香港啲樓差唔多
屌佢老味隻隻都係站屍都可以出到pat屎咁
FW 係景品 存在意義係畀你觀賞
Mse 可以當LEGO 任砌
你唔會話成身3mm 插孔嘅mse 忠於還原度嘛?
買得FW 都唔會預有得擺pose 㗎啦
兩條line 目標客戶群唔同,根本冇可比性
雖然我係FW黑亦無儲開
FW係少數去到十年嘅高達玩具系列

論銷量: 見到高達嘢賣嘅地方就會有FW
無論日本定鬼國 FW私人改件都係>>>MSE
產量同玩家數目>>>MSE

論營利: MSE近兩年EX大賣
所以FW同MSE應該差唔多
無論係笨大/玩家心目中絕對有存在意義

定位重疊依類好主觀
儲開嘅人二開三開N開幾條線等閒事
當年仲係學生未太有經濟能力
所以先係NEXT同FW選一
細佬先要揀

中獎機率私心排FW>>MSE>FORTE
就算萬分之一機會比你燈死FW
食玩部都係會將資源投入G FRAME
MSE EX有部份產線同FW有關 所以少少得益
補充少少
其實K澤都係食玩部過檔
K澤時期嘅食玩部將扭蛋部撳住黎砌

當時扭蛋部嘅經理H因為越南產線NEXT 22事件
再硬推QC十分差嘅DASH、排骨系列、大手系列
高達扭蛋差D成為歷史

K澤由SDFC、HCM、SOG...嘅問卷、訪問都睇過
再結合原先自己銷售部、食玩部FW嘅經驗
先有今時今日嘅MSE、FORTE、Aqua Shooter、環保扭蛋

垃圾如排骨系列
其實都係MSE、G FRAME、SDCS嘅基石
真係唔好一碌鳩打一船人 睇嘢睇得咁膚淺
因為係500円蛋街扭要$50隻

玩普通彈去玩具舖買1SET(全5款)大約$150左右
17彈開始玩配率再變全6款/SET就大約$220-280
新入坑淨係買15, 16, 17幾彈
齊00 4小強已經幾過引
個位數有幾彈後追都係貴

魂限EX當睇唔到啦 比痴線佬玩架
FW QC係仆街
但係佢肯痴線到keep住去出低人氣同黑歷史機體
淨係呢樣已經夠哂理由繼續課佢啦
以前呢啲扭蛋好似五蚊一隻咋喎
2021年扭蛋機扭次蛋坐底廿蚊起跳
5蚊隻已經十幾廿年前
中間加過幾次價$5>$6>$8>$10
就係所謂而家嘅十算蛋
當然因為衰記仆街
不過計埋匯價同收入台灣同支國扭仲貴
而且100,200円蛋基本上絕咗種
幾十蚊一隻唔係問題,mse質素算好,間唔中物中sad,fw夠膽死sad仲多過正常

依家個10周年買成幾舊水比垃圾人,好似之前某一set sd扭蛋,一定即刻棄
其實mse 同FW 分別咩物料?摸上手好似好唔同?
FW 好似硬啲
X1FC, Devil同量產型FA ZZ 三隻都核幅射級毀容
但係信徒眾多所以唔驚

平行時空
最初NEXT已經係而家FORTE嘅兼用型關節+FW級上色
亦會有唔同Grade嘅盒蛋版Plus, EX, CORE, 載具, 魂限SET
一樣有武者騎士系列 甚至機戰
SDFC當年真係劃時代

新手想問吓呢兩個尖放去邊度
應該手臂後面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞