香港戲院會員優惠全攻略 / 新片資訊交流 #18

1001 回覆
23 Like 8 Dislike
https://www.hkfilmblog.com/archives/81906

要談到在奧斯卡效應的大贏家,首推迪士尼發行的《浪跡天地》,這部榮獲最佳導演、最佳電影與最佳女主角的電影雖然早於四月一日上映,但是首天場次只有30場。惟電影自周一獲獎後,昨天卻上映開畫以來最高的53場,全日更以逾二千人次成為全日最多人次入場電影,較周四只有約450人次上升三倍多。

同樣受惠的,還有獲得最佳男主角的《爸爸可否不要老》,電影較《浪跡天地》遲一星期上映,昨天亦上映66場,以近千九人次名列第二,較上周四的人次數目亦上升一倍。而同樣人次上升一倍的,還有獲得最佳女配角的《農情家園》,電影昨天上映逾60場錄得逾千二人次。
有啲院開Nomadland 大院
MCL片尾時開燈射銀幕示意圖

我睇唔到有咩安全問題導致要開燈射銀幕
其他院線片尾唔開燈射銀幕亦唔見得意外頻生

觀迎會員馬德鐘繼續為MCL呢種嚴重影響觀影體驗嘅行為辯護
根本係裝修ON9問題 MCL 一向係咁

我係話開半燈係合理
如果裝修唔用射燈 無射銀幕問題 咁你又會唔會好過D

BTW 影銀幕果個好似偷拍
偶然發現呢個關於「改片名」嘅座談,幾有趣
講者:
莊澄(代表作:閃靈、未來戰士、轟天炮、義膽雄心)
胡官強(代表作:這個殺手不太冷、盜火線、捉智雙雄、V煞)
https://www.youtube.com/watch?v=L4uFhpBegxo
2021 新片上映時間 更新至 29.4.2021
(資料由 馬SIR、狗和狼的時間、在你的左右、摘仙、聖誕擄人、雪人也出火、我要五隻貓 等巴打提供及整理)

4月29日

真.三國無双
不能忘記的名字
金錢帝國:追虎擒龍
The Vigil (是夜屍了)
Supernova (在星空盡頭等你)
Chaos Walking (讀心叛變)
There is No Evil (惡與他們的距離)

4月30日
懸崖之上

5月6日
夢魘
秘密訪客
奇蹟的燒肉店
跟你老婆去旅行
Another Round (醉美的一課)
Persian Lessons (波斯密語)
Those Who Wish Me Dead (滅我者)

5月13日
海霧
太太,請小心輕放劇場版
Undine (水漾的女人)
The Mauritanian (誣罪審判)

5月14日
感動她77次

5月19日
Fast & Furious 9 (F9狂野時速)

5月20日
間諜之妻

5月27日
Cruella (黑白魔后)

6月3日
濁水漂流
愛妻物語
BanG Dream Episode of Roselia I 約定

6月10日
A Quiet Place: Part II (無聲絕境 II)

6月17日
手捲煙

6月24日
Luca (盛夏友晴天)
Rifkin's Festival (情迷電影節)

聲稱6月
The Conjuring: The Devil Made Me Do It (詭屋驚凶實錄3:魔旨)

7月8日
Ainbo (森林守護隊)

7月9日
Black Widow (黑寡婦)

7月29日
Jungle Cruise (幻險森林奇航)

7月30日
怒火

8月12日
Free Guy (爆機自由仁)

8月19日
鬼同你住

9月23日
The Boss Baby: Family Business (波士BB 2細祖)

11月18日
Top Gun: Maverick (壯志凌雲:獨行俠)

聲稱12月
West Side Story (西城故事)
EVA 究竟去左邊, 幾時先有得睇
快極都半年
一路都係講排片 無啦啦將其他野混為一談
借題發揮 最叻係你啦
是旦你點睇
辯護又好 維護又好 WFC
請繼續無的放矢 執一廢百
有啲人以無的放矢為樂
同佢意見相左就不停ba ba ba
講排片唔夠講就溝埋其他嘢混為一談
根本就好無謂加無聊
咩混為一談?
成個話題(MCL做得衰)一開始係我提起嘅
我諗諗下發覺MCL唔止排片差,仲有其他嘢差,係成個管理都差
屌多佢幾樣嘢點解係借題發揮?
即係MCL其他嘢做得衰唔屌得?
MCL啲設備靚我都有提,我覺得我評論唔算偏頗

我發言就有論據支持
你呢位MCL支持者反駁唔到就話我無的放矢
你唔鐘意UA, 所以其他會員屌UA老母就得
你鐘意MCL, 所以我屌MCL就唔得?

一係你解釋下點解套戲仲播緊嘅時候MCL開燈射銀幕冇問題
會員特務司徒都相當攪笑下
我幾時係MCL 支持者???
你係咪盲咗,淨係識cap 我插嘉禾開燈個句,
以下呢句你係咪都為咗一心反我而選擇性失明咗????

「但MCL 會員折扣在大時大節時候,大片可能會停用,呢下的確要鬧 (就連因為經營不善而導致市場佔有率一直下降的UA,大時大節都通常不會「休惠」)」

我重申第N次,我只係一心回你排片問題,你又扯其他野講,其實你點批評MCL 其實無問題
問題係有其他巴打解釋,同你相反嘅你又唔鐘意,人哋解釋完你又好似繼續唔滿意咁,早有立場嘅你咁樣叫唔偏頗?
不停鬧鬧鬧,但係度鬧完又點?MCL 會改咩? 我唔明囉
Anyway 我就講到呢度,你係唔滿意我嘅隨便
難得放假買左張早場飛
點知唔願起身晒鳩左
早場我通常瞓醒去到先買, 反正通常唔爆
似係日本果邊唔比海外咁快
UA淘大變donki
懶醒諗住霸定靚位先
花樣年華
係咪confirm咗?
始終戲院位置要改用途要搞好多文件野 + 有排裝修
未,傳聞者
我由頭到尾都冇反對過戲院片尾開半燈
我只係屌MCL片尾開燈射銀幕
其他巴打解釋都只係話有人要走所以要開半燈
冇人解釋過點解要開燈射銀幕
而去到最後MCL前員工都認同開燈射銀幕係MCL ON9
咁我點樣無的放矢?

呢個問題我喺咁多個po都只係講過2-3次,點樣不停鬧?
要講不停鬧,呢個po冇人夠你嚟
utravel 6年前抄你文,你鬧到而家仲鬧緊
你都話佢哋唔回覆,又唔見你同自己講
不停鬧鬧鬧,但係度鬧完又點?u抄vel 會改咩? 我唔明囉
你屌u抄vel屌ua(然後你鬧完佢哋都唔改)就得,我基於事實屌MCL就無的放矢
你啲雙重標準都幾勁

我由頭到尾都只係屌緊MCL
係你無端端幫MCL做架兩幫佢擋刀開我波
到我拎證據出嚟你反駁唔到就發爛渣,話我無的放矢乜乜物物
淘大間隔差,附近多競爭,又少咗條院線
業主想搵戲院租都唔易
完全封鎖
Rap
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞