【連登 商業電台 光明頂 討論區(三十八)】

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
不如燒左同食鞋先
今晚講呢單野
我整嘅圖都好FIT (自己認威)

如果今晚19講西涼單野
同時鮑偉聰都有做live
已經預估到大概係點
鮑蛇同西涼fd過夾band
所以我建議19都係無謂講呢單野
有人挑撥一件事
西涼軍多年來屈人結下私怨
私德亦有虧(尤其佢同佢老婆同刻薄人)
先會一單賣樓新聞一石擊起千重浪
全世界咬住唔放

走數咪認左佢
講左膠講歷史好過
唔好浪費air time
正如我係另一個post講
老燒Patreon都好多人subscribe
同時佢自己都有錢又走左去台灣避
點解啲人唔咬老燒而咬西涼呢

19唔好借啲意抽老燒呀
我諗才子跟得唔係好貼先將啲反細良定為仇富
才子寫子今日寫一篇叫人唔好分化真係好笑
鮑蛇直頭同細良fd底
細良咪就係最大嘅分化L
以前同垃圾陶君行日日民主黨戰狼屈呢個鬼果個鬼
求其數下:
天琦
梁游
杜文澤
叫「光復香港,時代革命」又係鬼

即管睇吓才子今晚點不帶感情公正評價
對鮑蛇唔偏私不抱期望
陶生講咗今晚講,同埋佢應該察覺到有啲唔對路已經修正番少少,
會吸納番反方意見
佢以前光明頂都偏幫到曾特首出面,細良都係曾特首年代入政府做嘢
我估今晚應該表面打和super但其實偏向細良少少

陶生:"對於KOL買樓發表反感意見的,
當然並非都是「鬼」,出於眼紅嫉妒者也極可能是少數"

即係點,眼紅嫉妒者極可能係少數,
而少數當中極多數係文人,係未咁

from facebook

香港KOL離地出售物業,得款四千三百萬,引起巨大爭議。
KOL是網絡全球化的新行業,粗分為A,消費類與B,思想類兩大種。
A類不需要太高的學歷,舉凡吃喝玩樂,美容湯水、旅遊購物、玄學風水,只要是消費行業內的權威,或俊美外表賣點,即可隨時吸引大批信眾,成為消費行業的教主。
B類則比較複雜——思想必涉及社會,社會必涉及政治,政治在黑暗時又難免涉及民變抗爭。
偏偏香港二十多年又有相當程度的言論自由。因此香港的B類KOL,以過去兩年香港史上罕見發生的社會民變,又可分為兩種:B( I )類 —— 是正逢電子網絡的威力,積極主動參與並策劃社會運動者,為之Proactive 型。
另一種B( II ) 類 —— 是對社會時事反應性( Reactive ) 的評論,這一種,外國比較多,如英國的Piers Morgan、美國的Tucker Carlson。他們在美國大選之時,只是評論兩黨的表現,言論影響力大,如Piers Morgan,率先指出梅根說謊,後來果然證實。但是Morgan不需要領導一場鞏固英國君主立憲的示威運動,因為英美有足夠的議會民主表達渠道,B II 類言論有影響力,不須要海外流亡,西方的意見領袖也不需要悲情型的課金呼籲,但不成為政治領導角色。
中國宋明的書院,已經是中國早期的KOL社交基地。士人變成「意見領袖」,如明代東林黨的顧憲成,曾經身在官場,因為得罪皇帝,貶謫山林,聚而成東林書院,以民意代表自居議論朝政,往往以為民請命為讀書人職志,竟主張「 學問不貴空談,而貴實行」,後來被明政府殲滅。
清末戊戌維新的康有為,亦屬KOL,亦Proactive 的B ( I )型,而且晉身光緒皇帝身邊,成為智囊,雖然並未實質奪取任何政治權力。但康有為等人最初也是以民間言論起家,維新失敗之後,亦擁巨財流亡海外。中國人經歷過康有為,因此,這次引起爭議的人物,屬B ( I ) 類型,不但集顧憲成、康有為若干特徵於一身,而以「康有為現象」的歷史記憶,香港抗爭的一些人,覺得不舒服,也可以理解。
況且康有為海外流亡之後,並無要求廣東省支持他的南海鄉里繼續按月課金,聽他繼續講革命。
以中國帝制政治之專制,香港民主運動的劣勢,中國人政治之在專制之內循環,B ( I ) 類型的KOL,若滿腹經綸,當認識到自己的政治角色。
因為許多KOL都說過:政治無非是一種感覺 ( Perception ),脫手多年前購入的物業,這件事本身沒有問題,但連結到香港數以千被捕的民主抗爭者,其中有許多學生,有很多是窮人,銀碼和身份又被民主派傳媒披露(「連某大KOL也買樓着草了,香港還有什麼前途」——其目的可能是唱衰樓市),而被捕者之中到底有幾多位是聽了網台社交媒體軍師型的策劃、指引參與而導致被捕的,是直接還是間接(在這方面很難有數據),但在香港民運處於創傷(Traumatised ) 狀態之中,在政治上,確實予人的感覺不太好。
對於KOL買樓發表反感意見的,當然並非都是「鬼」,出於眼紅嫉妒者也極可能是少數,但其敵對勢力必定大事炒作,進一步分化,畢竟,這是紛亂的網絡時代。
此事對當事人以至對B 類型整個「KOL海外收費制」有損害(Damage)。唯如何Damage Control ,辦法當然是有的,本人當然無權也不必要挿嘴。
綜觀而論,香港人推動民主,整體來說,過了30年,在政治上還是不成熟。
今晚11點,在光明頂,我和鮑偉聰會再嘗試以一貫公正、理性、客觀、不涉感情的邏輯與事實態度,與大家討論這個複雜的問題。

踩隻腳落去何苦呢
我對老燒仲停留係網台時代,
我對佢印象其實好麻麻
所以佢之後做kol既片我近乎無睇過
有次有人話好感動send佢條片比我
老燒話同香港共存亡,結果轉個頭走咗去台灣
其實三件都係
Subscriber多
有錢
已走佬

但必須認清事實就係特別剋人憎先俾人狂咬
幾年前上x局搵我朋友搞書展既野想唔找數

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞