【連登 商業電台 光明頂 討論區(三十八)】

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
之前聽‘光明頂’某集都講過,方小姐揸數係好手緊,佢係純粹睇數字、賺蝕,冇其他。

唔只吳耀漢呢段新聞批評無記刻薄,近期久唔久都有甘草或者約滿冇續藝員批評佢哋唔尊重人。
https://www.instagram.com/p/CNMXKGJg3gr/?igshid=9z28cz20p4t3

19所言 不敢不同

只係取源嘅畫質 同 右下角來源就
其實夢翁唔係好撐一國兩制咩?
做乜而家唔敢上嚟/唔敢請佢上嚟?
*不敢苟同?
不敢不同
國父劉細良4380萬賣北角雲峰大廈高層
https://lih.kg/2473993

宜家先帶風向批鬥政治kol有錢?
https://lih.kg/2474564

9錢又做咩出去玩泥漿呢
劉國師巴撚閉呀真係,賺到盡移埋民,人生贏家,patreon一個月球鳩幾嘢
大部份黃絲都係想返去2019年6月9日之前嘅香港
飯民同呢班KOL都係食呢條水
但習習吓吓都加速
佢哋先知要收皮

BTW

相映成趣

愈有錢愈衣食無憂愈多人貨,
老燒細良沈旭輝
呢班人生贏家啦
太陽底下無新事
想聽陶佬講nomadland
女投資人女主角女導演迪士尼
有少少想睇 但係未決定到 仲有時間地點夾唔夾到
究竟ching 成日留個emoji 係有咩意思
介唔介意講下 又唔似for LM 用咁
睇戲有咩決定
理論上第一週最多場 拖兩拖會仲難夾
lm同推post
陶傑:窮撚孔乙己之中國基因發作,仇視分化劉細良 !
https://lih.kg/2475741
19呢篇就算啦 剩係睇賣樓就黎出文
個班人嬲嘅係呢啲高級冷氣軍師點紅點綠
捉呢樣講個樣最後走佬係patreon仲繼續呃信徒
根本就唔剩係賣樓賺錢咁簡單
咁養和醫生、中環律師、投資銀行精算師分析員之精英界別之中
有無叫人捐錢
其中質疑的人,又以文人為先
陶生點得出啲個結論

仲有陶生講過話bno單嘢成事會捐一年人工
既然咁小菜一碟,快啲捐

據報流亡海外的抗爭軍師型KOL在香港出售物業,套現四千三百萬,網民嘩然,大呼:「KOL本身都大把錢,你仲畀錢佢做乜九」、「無數手足需要面對法律和家人生活等等嘅經濟問題,點解大家唔幫咗佢哋先」,而且「佢哋都無國際線,香港一有事就拍拍囉柚走咁錫身,喺節目嘆吓氣耐唔耐流眼淚、自己就處於安樂鄉」,呼籲停止課金惠顧。

出售物業,價值四千多萬而套現,不算大數目。在養和醫生、中環律師、投資銀行精算師分析員之精英界別之中,物業放售,得此等利潤,僅小菜一碟。

但是在傳媒工作者、所謂文化人、學院文人的眼中,這就是畢生難得的巨款了。唯爆出此一交易人士身份之傳媒,正是民主派的報紙。

於是在黃色圈網絡,先掀起一陣竊竊私語。形勢進入新階段,數以千計的抗爭年輕人,身陷囹圄,或面臨被起訴,他們來自基層。一年來一起抗爭,若曾經積極鼓勵和策劃的指揮人士,現在可以席捲幾千萬安全撤退,離岸繼續安全發聲,同時接受課金,在帳面上,形成的貧富懸殊,就有一點點道德的爭議。

何況網民之中,必有對家的勢力摻糊在內,挑撥分化,不斷強調為什麼他有錢、他安全;你們貧窮,你們身在黑獄?當初的「齊上齊落」號召,又去了那裏?

其中質疑的人,又以文人為先。文人沒見過大錢。傳媒工作者低薪,見到有昔日之同行有幾千萬房產套現,視之為大新聞,一些學者教授, 雖自稱支持民主自由,卻自命學識才華不凡,因命運不濟,或淪為唐人街加燦,或蹲踎於三等學院,忍受玻璃天花板擠壓之下的低薪。這種人先離開了香港,錯過了香港二十年地產投資賺大錢的好日子,今日更視非正統的KOL為仇寇,聞說KOL們學養高,更月入高達港幣百萬,孔乙己之中國基因發作,心理不平衡,偶而越洋發出痛苦而仇恨的詛咒——畢竟還是中國人——因此,KOL變賣物業,一家民主傳媒,若懂得政治,就會選擇低調。

畢竟不是陳奕迅劉德華,或者馬雲在香港賣房子吧?真是見識問題。於是這下好,堡壘可以從內部攻破。有這樣的盟友,你不需要敵人。香港人——尤其自命讀過兩本書的——沒有讀通歷史、人性、哲學,與共產黨鬥,秀才遇見兵也不如,更僅如一批小學生郊遊,森林遇到了老虎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞