guitar effect pedal推介

147 回覆
5 Like 1 Dislike
Fuzz我好少用 因為試過好多隻都食tone
啱心水嗰隻又貴
你有冇睇麥口罩既片, 唔講殘體黎講佢算大陸都叫教得好淺易既人

呢條gt1片佢算講得好

https://youtu.be/6wZ3nJJWKBw
boss ms-3做modulation
drive用其他pedal點睇?
我全部睇過曬大陸台灣外國啲片我都研究過
本身我真係懷疑係我問題 但我研究左好耐 都係覺得佢拆聲係真係好唔自然 隻隻drive pedal同amp我都試過曬
所以開始覺得係呢舊野問題 但係清聲 所有modulation都係ok
gt1我淨係用嚟耳機練/錄音 好少駁真amp
其實我multi最想係可以set好幾隻聲 然後帶去邊都可以直去pa 有穩定嘅tone
但呢舊野我覺得真係麻麻

反而我用katana
佢啲effect都做得幾好 明明大家都係roland 唔知點解gt1咁樣 可能千幾蚊唔可以太高要求
multi就係為左方便 我寧願買隻靚少少嘅multi算
唔係, boss佢係膠聲不嬲係佢特色黎, 就算初出gt1000

我聽完都諗點解仲係膠聲點買得落手? 不過佢你講既

新katana打後果堆係真係好左, 我本身買左佢隻waza air

都預佢膠聲但黎到又唔係喎, 音色自然無乜膠聲好左好多

不過以而家千零蚊既multi黎講而家mooer同nux已經贏左boss

千零蚊已經有得換埋ir, 彈性大好多
katana真係幾掂 隻waza air我本身都想買 但我已經有隻katana air 我直插headphone算

題外話
nux嘅amp我都有用過 都有ir技術 其實幾靚聲 所以我先諗買唔買mg300好
等今月底出mg30, 我都會買返部, 有新買新

唔好再諗mg300
https://youtu.be/V9KayxB91yU
如果harmonic個聲想響啲尖啲,個amp應該點set?
扭大distortion個gain定係preamp個gain?
有冇人有用bias fx2?
Standard / pro / elite
買邊個好
Harmonic果下已經夠尖啦, 你高音再俾扭大就唔好聽了

一係扭大d個中音等支野d聲出d黎試

或者試下前面加個overdrive 做booster黎彈睇下有冇改善
想問下其實係未正式出定點?見到外國台灣好似有得買,nux 係中國公司,但未見佢地有人買到。
已買mg30
Google mg30 hong kong就搵到
但唔知點解插macbook聽唔到 但用protools又錄到
Email問左佢客服又冇人覆
Thx
試左Neural dsp先再做決定
睇外國話正式係四月底, 淘寶都未有

早排二手區有人放話係中国二手貨收返黎賣

香港果間可能都係拎preorder 既貨
台灣有開箱文, 話除左amp, effect方面

比較差, 咁就睇你買唔買
弘力賣緊隻bias rack返左貨, 差唔多價就買

隻rack包埋software
想問下覺得Line 6 HX Stomp XL 點?
之前HX Stomp覺得太少制, 出個XL好似幾好.
睇睇下AMPERO有touch screen好似幾正
睇你budget 如果二千零就一定係新既nux mg30或

Mooer既ge 系列, 四五千零就mooer, zoom g11

或line6, 仲有zoom隻g6未知通利會唔會返同做幾錢

七八九千無乜好揀, 得返helix或rack版

bias head/rack

Boss唔揀係因為機能同聲上無乜特別過人之處

上到萬頭就揀fm3或kemper stage

但stage壞貨率幾高, 一定要買行或仲有保養既二手

再貴多少少就可以玩rack了, 易用一定買kemper

Download隻聲岩聽就玩得

但fx2 到fx3你點都係要set一輪先好聽先岩心水

睇你要快定set得detail

Quad cortex我原本真係諗等佢有人做代理就入一部

不過而家暫時唔諗, 等佢再出耐d再完善d個功能再諗

但你話邊部好都好主觀, 有時你彈到某牌好唔掂佢

都係大把人買, 都係睇多d review睇下邊部操作易

聲又接近自己所要既, 而家各牌對唔同amp都仲係

有差距, 搵個岩心水咪試試佢先
XL計落都要7千, ampero 睇你聲鐘唔鐘意

zoom g6都有touch screen, 不個粒U似唔多夠力

會delay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞