【批鬥撚】仲聽唔聽陳奕迅

743 回覆
772 Like 118 Dislike
唔係鍾意單丸陳,鍾意林夕既詞姐
佢一直堅持自己風格直到佢依家把聲變閪先改wor,你唔好知少少扮代表? 你聽過佢咩歌呀

有無人知係邊套戲
我的確覺得周杰倫唱得唔好聽
但主要唔係佢嘅咬字,係佢把聲好尖
如果講咬字聽得唔舒服我會講林宥嘉

咪同你講咗好耐咬字唔係得正同唔正囉
係你自己固步自封死要攬住個二元對立
外國大把神band vocal夠唱到鬼食泥咁

咁講返正題,陳奕迅咬字有咩可取之處?
兜咗咁耐肯答未?
由第一隻碟開始聽啦on9
http://www.musicmap.tw/%E6%AD%B7%E5%B1%86%E9%87%91%E6%9B%B2%E7%8D%8E%E5%BD%99%E6%95%B4/90-20-2009
歌王部分討論最激烈,第一輪投票僅3人出線,方大同唱功純熟、陳奕迅聲音誠懇,各獲7及6票,周杰倫則以5票緊追在後;到了第二輪,周杰倫咬字不清的陳年問題,部分評審認為在《魔杰座》消失無影,且他歌型種類豐富,展現的音域非一般男歌手能唱,往年低估他唱功,第二輪,周杰倫9票大勝分獲5票的方及陳。

2009年攞歌王個時已經改緊咬字啦on9
仲話咬字唔重要
咁不如索性唔好唱字啦 成首歌la la la咗佢咪得囉on9
佢d咬字聽得舒服囉
信任mv
所以你否定晒佢頭幾張碟d咬字不清既歌?
因為已經冇人理呢個大陸歌手好耐
冇聽好耐
真係想聽啲人點樣字正腔圓唱愛在西元前/暗號呢啲歌
佢試過咬字清晰咁唱黑色毛衣,難聽到仆街
又係問一條無關痛癢既問題就想challenge人呀?

咁又唔見佢頭幾隻碟攞到歌王?
佢初頭淨係攞到專輯獎攞唔到男歌手就知咩事啦
即係話 要稱得上唱得好 咬字好都係criteria囉 明未呀?
dklm

d人包拗頸姐
繼續支持eason
正hi hi
佢頭幾隻碟已經紅遍亞洲喇細路 google完扮識
駁到未

不過同再十年前出個堆去比,硬係覺得差左
碎Eason CD 行動 招集
以前live就係既,講緊十幾年前
依家講從專業角度去講呀on9
抖音啲歌都好紅好多人聽啦 係咪就係高質呀?
Don't be that low
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞