荃灣二手上車邊到好 (7)

165 回覆
0 Like 2 Dislike
但係2年內退未過罰息, 都係預三年內退
我啱啱已經過3年,即係冇得回
愉景2房我估/希望會升到貼近$800萬
借9成嘅,18年到好少升到按揭得翻6成樓價吧
Push
預100個上車1房,諗緊雀仔定樂仔好。樂仔有梗廚好似好啲
雀仔>樂仔
多伙數大屋苑多成交易甩
你預爵仔同樂悠差40萬左右
上星期無成交?
琴日睇左個樂仔5x樓5室,開價76x萬
樂仔個廳短到由大門開始行幾步就盡
除非你鍾意煮野食或者有小朋友先要梗廚,否則都係雀仔吧,個廳長d大d
不過雀仔管理費貴。。。上年比完額外既維修基金
爵仔係屋苑, 但又未算大型屋苑 (維基話大約1,600伙)
SHK品牌, 會所設施, 屋苑管理 會好過樂仔, 但當然會喺管理費反映返
樂仔伙數都唔少 (維基話大約960伙), 仲多過映日灣, 所以成交都唔少, 又唔能夠當佢係普通單棟樓
爵仔嘅位置係轉角位, 景觀應該開揚啲, 行去西鐵站會快過樂仔1-2分鐘
但係爵仔樓下無商場 (只有1間茶餐廳), 買嘢要行去荃新2期, 或者行返去樂仔商場
立坊就真係單棟樓, 伙數少, 會所細, 無商場, 成交疏落, 感覺上比起爵仔&樂仔差半個檔次, 純粹係因為地理位置, 才會統稱為工廠三寶
如果你屋企有老人家, 小朋友, 寵物, 咁你會用多啲會所, 花園 這些設施, 感覺上啲管理費無咁嘥
如果你係年輕夫婦上班族, 每晚只係返來瞓覺, 無乜幾何會用啲設施, 感覺上啲管理費就係白俾
樂仔嘅會所都有泳池, 健身室, 桑拿房, 網球場, 基本上都夠用 (不過聽講無開好耐, 唔知點解)
管理費貴啲嘅屋苑, 管理公司嘅筆直鬆動啲, 請返嚟啲管理員會高質素啲, 例如後生啲, 有禮貌啲, 識啲英文, 工人姐姐問佢哋嘢都叫溝通到, 寫字樓唔會無人聽電話, 睇下你有無需要這些服務
個人認為05室最好,向東南
5x樓已高過對面嘉民倉,遠望中環維港景又望唔到墳景
算好好景
其實有可能係個system用錯尺數

例如同一個單位,boc data base入面係500尺,hsbc個data base就得450尺

要睇清楚佢啲料,唔一定岩架

呢間?佢已經低過銀行股價😅
02會好d,05會望到墳景
ching 層愉城幾錢入
應該唔係錯尺數,不過一個係一手賣嗰時個尺數計埋窗台,一個跟新例冇計
05室幾好,冬暖夏涼,唔洗西斜
不過主人房幅牆就係03室個房,都唔知有無厚100mm
咩聲都聽到
老實講呢啲咁雞毛蒜皮既野就唔好挑剔啦
左右隔離永遠都有人架啦幾球野唔通會一梯一伙咩
我係想表達返佢幅牆同隔離單位個房幅牆薄到hi
佢覺得雞毛蒜皮啫,可能其他人介意
雲巴點睇綠楊新村
知有幾座係狗屋
但係地鐵盤,又有地鐵管理
除左舊之外仲有冇野衰
鐵路盤實方便
不過下手應該做唔到30年按揭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞