荃灣二手上車邊到好 (7)

165 回覆
0 Like 2 Dislike
之前個post有幾個豪景業主係咁吹奏平靚正,似係想水人接貨小甜甜樓+近海,每月整間屋既錢隨時貴過管理費冇車既巴打 勸你哋諗都唔好諗

總結幾個post既用家評價: 以上車黎講,冇錢(4.5-5.5m)就考慮荃景圍,山上就環境好夠清靜,山下多車去狗鐵交通好快,山腰(荃中)就有商場

有多少少錢(6-7m)又想要會所樓就翠豐臺/韻濤居,各有各好,要睇過樓先搵到岩你心水既

有錢+人工高就直接諗愉景入場費~7m, 正常山景/園景單位7.3m左右,不過全部鑽石廳

另外呢度好熱門既工廠三寶,我分析左優劣俾大家參考
優點如下:
爵悅庭會所大,有自己餐廳,近映日灣天橋
立坊伙數最少但入場費最平
樂悠居一房兩房都有梗廚,則算實用

缺點如下:
爵悅庭有一排係望住dan6, 姐係石棺藏屍案既工廈單位,大部分一房兩房都係開放式廚房黑廁,用水冷系統冷氣,壞機要整都幾煩
立坊會所細到無倫,一面望工廈,另一面同樂悠居樓望樓 零私隱
樂悠居離映日灣夫橋最遠,行去西鐵要20分鐘腳都斷,管理處垃圾過舊樓,試過困𨋢冇人理

最後,三寶價位比荃西平係有原因: 平日落街就車來車往 仲要係大貨車 開窗就對住工廈d工業冷氣機主機,年中吸唔少廢氣,有小朋友既睇路

歡迎大家再補充下其他屋苑優劣
PS: 再貴d 就已經唔係呢個post討論既上車盤了咩海之戀 萬景峯 御凱果d 請另行開post炫富

———————————————————————————

荃灣有至少三個三寶
1. 山上:荃威荃德荃灣中心
2. 工廠三寶:爵悅庭,立坊,樂悠居
3. 荃西三寶:海之戀,柏傲灣,全城滙

所以要講清楚,好易搞亂
加返個望墳三寶
海灣, 海濱, 環宇

———————————————————————————

我聽個 friend 分析:
爵仔嘅價錢, 係買SHK嘅品牌, 值唔值得, 見仁見智
工廠三寶, 真係要計性價比的話, 一定係樂仔最抵
雖然係單棟樓, 但係因為伙數多, 市場都當佢係小型屋苑, 成交量多, 將來易轉手
依家九按嘅界線係800萬, 以2房計, 雀仔已經迫得幾近, 再升就會去到樽頸位 (類似之前納米樓嘅 400萬 樽頸位), 反而樂仔立坊嘅價錢可以追落後, 升值潛力好啲 (當然如果今時今日買樓, 不論十八區, 都預咗要守)
樂仔因為多伙數分擔, 管理費唔貴, 2房好似 $1000 有找, 2000年後落成嘅私樓之中, 都應該算係好平
室內樓底好似幾高, 用高架床都唔會太壓逼
會所設施方面, 好似都有泳池, 尖房, 網球場, 都叫滿足到基本需要啦, 其他嘢你有幾何會用
有個小型商場, 雖然係死場, 至少叫做有超市, 便利店, 快餐店, 茶餐廳, 洗衣店, 診所, 至少唔會餓死
立坊就真係一枝單棟樓, 知名度最低, 成交量少, 會所設施最少, 但價錢唔平得過其他
下次開post跟返樣板啦
樓豬 pin this

下次俾返甩p巴打開post, p牌仔推唔郁架
廿年樓,兩房,仲要7球樓下

荃灣就樂悠居廠景+低層 / 韻濤居 / 翠豐低層望F1

一係出元朗,大把選擇
$4300真係好貴

btw Plaza88剛開時個車場月租$3000
唔麻煩,係要換機嘅話得兩個牌子揀同部機貴D,保養冇乜特別

洗機換機唔洗搭棚唔洗book吊船都已經方便咗,又慳電D
可惜Plaza88已經冇晒
愉景 hsbc估價升左好多
昨日 恆生同匯豐都調高咗估價
仲有咩屋苑高左?
師兄住過? 想問570 2-3房果隻有冇伏?個廁所好細,同埋馬桶向走廊有d奇怪
基本上整體屋苑都調高咗
今次調高好誇張
check 過全部多於1.3%
荃景圍堆40年樓齡兇宅郡業主/AA最喜歡自比 "鐵路盤" 、 "港島盤",
第一城、美孚新邨、太古城、黃埔花園等,水新手買家接最後的火俸(45年樓齡後 做唔到30年樓按)

特別有人想水新手話到時會放寬按揭75年樓齡,咁樣同白石角堆AA話將來會起白石角站一樣的技倆,唔係絕對無可能,但幾多年之後? 機會幾大? 到時你的樓齡係咪又已經過左新上限?

仲有人想昆人話美孚新邨過45年樓齡都做到30年按揭,明明就係美孚新邨有唔同期數;一部份過左45年樓齡,一部份未過45年樓齡,未過45年樓齡先做到30年按揭

1. 45年樓齡之後做唔到30年樓按係事實
2. 多兇宅係事實
3. 唔係鐵路盤係事實

如果過45年樓齡,樓價唔會開始跑輸大市,就唔洗港島都有400幾萬就買到300中尺樓。下面個post就係講做唔到30年按揭既棲幾難放

5x年樓要放返出去係咪好難
https://lihkg.com/thread/2389456/page/1

過45年樓齡業主就要諗下棟樓有咩野可以保值吸引到下手做唔到30年按揭都肯買:"鐵路盤" / "好地段" / "海景" 等因素

"鐵路盤" / "好地段" / "海景" 等過45年樓齡優質盤就自然有一定的抗跌力,但無特別優質的自然會跑輸大市

做唔到30年按揭供款自然要供多些,22年按揭 vs 30年按揭,供款一樣點解買家唔用30年按揭住好些 (新手依度唔明,就自行搵按揭專家問下)

另外一些問題係:
1. 業主成日都投訴鼠患非常嚴重
2. 樓宇問題非常多 (2021年已經:爆水管浸堂浸Lift、停電幾十個鐘,仲要自己業主自己行20幾層樓上上落落廿幾層樓來回買外賣先食飯)
3. 山邊多蟲多蚊
4. 屋苑向北無摭擋,食曬東北季後風同西北風(超凍,一月時最凍個時,荃景圍仲試過凍過打鼓嶺。)

最後,絕對唔建議新手買家接最後的火棒,做唔到30年按揭既樓最後會慢慢跑輸大市,除非新手買家無興趣再換樓住40年樓齡兇宅郡荃景圍住到塌。否則就唔應該買下手做唔到30年按揭又會跑輸大市的單位

*****其中一個兇宅郡大推手推人接自己火俸後,自己睇錯市買唔番荃灣,要走去做島民,買約20年樓齡山旮旯海邊單位。之前仲成日踩海邊單位維修費貴,得未住過海景單位新手買家先會被佢水度、信佢講嘅野。*****
依排度度估價都升左
無錯,睇完都唔中肯,唔方便就講寧靜好。 要寧靜使咩住荃灣
篇嘢好似唔係佢寫㗎, 佢都係做好心, 整合咗幾個唔同 post 嘅資料俾大家參考
都係睇類近單位成交價,你個座向係咪最近多成交?
中銀都升好多,爵仔估價高滙豐差唔多1m
你做咩咁關注我既受寵若驚
中銀個網上估垃圾嚟,個驗證碼永遠錯
我做整合咋幾個post前已經有果堆文,我將佢地合埋一個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞