It狗正常揾幾多

399 回覆
7 Like 94 Dislike
AWS 7cert hero同真係識做既
1m幾一年

利申: 識人做緊
其實點先算識做
識湊客?

識人做類似考晒cert
但唔識terraform
不過佢人工真係1m+
佢入去前仲未係hero
考咗二張定三張
但係有實戰經驗 真係識debug
Architect啲野真係答到兩嘴 唔係淨係書本型吹水
第一年?
過來人經驗,頂盡1年好走
咁計法做IT 做10 年有月薪十皮以上一啲都唔難咁
講真
除非google或apple果類超大tech公司
或ibank
如果唔係真係要隔一兩年好轉工先加得快
果時我fresh grad一開頭12k
2年後入左間香港其中一行龍頭大公司做
當年19k
係裏面做左7年升過兩次職都只係去到32k

之後每2.5年跳一次
32k -> 42k
42k-> 59k
59k -> 82k

真心要轉工先跳得快
最後加40%點做到
無錯呀,IT時刻要記住,唔係你值咁多,係D度hi公司出唔起錢然後話你值只值咁多,不過通常唔會咁直接,佢會話出面都係咁多,你話,哦,我都係想要呢個價,轉個頭佢就會打返黎話用你個價請你
真係想同大家講,有料不防叫高D,咪撚聽D HR/Agent呢D唔係做IT既人去衡量IT值幾錢,轉工加15%係俾低技術工種用,唔係IT人用
巴野宜家係咪上左management level
因為尾二間公司係保證13個月糧
所以而家跳時會factor埋
同埋而家間公司其實係出手都好的
叫做初階管理階層
其實都只係大舊d gei small potato
我公司係香港都有幾百個人高級過我
咁人工自然就...
consulting firm?
In house呀
又係香港其中一行龍頭大佬
我好懶
唔想同vendor
太辛苦
所以升得慢
但人工咁高真心勁
我唔勁啦
呢個post前面d巴打5年已經到50k up
我成10年以上先50k Up
你80up啵
8k 一個月,高過最工資少少咁
咁我係做左野10幾年先50k up
再之後幾年先到而家80k up 呀嘛
50再上
每10k都係一個頸位
咁其實不嬲每10k都係一個頸位gei
我係好彩一野打爆曬
Python以外仲有咩要識?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞