It狗正常揾幾多

399 回覆
7 Like 94 Dislike
呢度第一個post咪有
而家D IDE做得咁好,做code狗比以前易好多
IT範疇好廣,搵一個自己興趣既
先唔會好似零售業咁渡日如年
諗返入IT前既日子,乜行都做過咁滯,同事質素真係差天共地
我入IT最大轉變就係唔洗再對住一班豬兜,包括低中高層
謝謝唔洗對住d加線佬已經差好遠
20點跳33
Hr同agent成日話 最多15%
點會
我試過26跳38
42跳54
想問下45同52係咩background既公司?
9成hr同agent都話一般升幅係10-15%
hr壓你價 佢先會覺得自己對公司有貢獻
我都試過跳28% 不過真係好難得 千年一遇同做唔長
TCON IT 狗
啱啱Renew 完 CPM(T25) 86K
今年年尾34歲
我舊上司個friend 40幾歲入去都係Csa
師兄勁
未試過轉工跳10-15%
玩TCON 入行要行啱路
Vendor > Tcon > vendor > Tcon

唔好做死cap csa cssa
沿住升十級難
跳出跳入先可以越級
而且一定要同一個有牙力嘅SSM照住⋯⋯

玩官僚人際多過實力,tcon 出返去正常市場9成失業⋯⋯
做到咁上下就移民架啦
到外國鬼知你政府d野冇料到咩
Between 做落穩唔穩定
同SSM + Agent熟 多數穩定
最慘就係renew contract時,有可能無嘢做1-2個月
同埋睇你跟邊個政府project

利申: 拎爆ceiling 嘅csa cssa一定好做過cpm
而且差距唔過20k
平時多唔多野做
Tcon工邊到搵
你地返工諗唔諗地點
依個好基本啦
識人TCON唔續約,失業幾個月,仲要降職先有工開
BTW,原來有CPM,工作上通常都係同CAP/CSA聯絡
project manager咁解
我都第一次聽
同埋政府5揀一都揀你
見得呢個位 多數都經驗豐富 廿幾年經
又多數有內定
師兄都幾好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞