It狗正常揾幾多

399 回覆
7 Like 94 Dislike
咪係
加55%
唔好屌我想請教一下巴打自學係幾歲開始?而加做緊IT相關既工種?

真心求教謝謝
你覺得啫 事實真係咁
有能力嘅 畀啲信心自己
叫高啲價 大不了咪比人壓
無必要自我設限
正常5 年經55k 左右
Architect 好重要WO
55k,
加埋bonus , 19/20 年度 ,年薪850k

利申:SSA
做炒房係咪真係chur到喊
做左6年幾...但只跳過一次,宜家做緊SI,得33K....我係咪好廢
Gov?
應該唔止啦,有offer?
未有, 但有interview, 所以想問下前景同人工係點...

咁巴打知唔知大約市價去到大約幾錢?(小過10年經驗)
美國網上應該有好多resources,如果香港應該有6位數,識人依個位唔係faang都接近依個數,仲要普遍依d位都要10年以上經驗,有依個數應該都正常

Solution architect 如果唔上management 我諗應該係tech人既頂點啦
鍾意打機,中三考唔成試出黎做野
26歲半工讀IVE轄下VTC既垃圾遊戲開發課程初次接觸編程
讀完係廢既,只有初階C++果20個鐘消化到,打少少OO底
其後果4個分科根本一張白紙靠果20個鍾編程入門係無可能消化到
買巨量字典咁厚既初級編程書黎睇,打少少Code syntax底,for, if, while, do, goto...etc
買第一部Mac上youtube跟住一個tuber將一本編程書所講既野
step by step類似而家說電影咁既片跟住佢一粒字一粒字咁打落去學寫iOS App
29歲試見第一份Code狗工,面試大佬話見完我段paper code test
雖然一時間睇唔出o岩唔o岩,但睇落有邏輯感
再問我點解你做咁耐野突然想轉IT
我話我一直都好鍾意電腦,一直都好想做IT
但成積差讀唔到上去,無辦法接觸到呢個範疇
直到近年有遊戲開發課程讀我先有呢個入口
同一日我就收到電話請左我,我興奮到震
因為我終於入到呢個世界
呢個屬於我既世界
你睇睇下覺唔覺全部lihkg IT人正過 搵得多過 乜乜工程師好多 又唔辛苦
覺,不過咁,自己都做左幾年野大約知咩事
想轉行,一直都覺得IT自己有興趣,係驚太遲,另外行行都有難處既點會唔辛苦
覺就睇路
問下真朋友/朋友的朋友
好多謝你咁俾心機回應我,了解左好多

唔介意問巴打而加做左幾耐?
祝你平步青雲
多謝你既意見我都會考慮的,唔介意問問巴打係呢行後悔嗎?
我係
10k > 11k > 15k > 20k > 33k > 40k > 45k > 52k

六年
我廢人黎
人工唔太差我就ok
比唔到咩意見你
你咁寫無咩大意義。你應該寫你嘅post > post
唔好咁講謝謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞