IT討論區(113) 就到4月啦!!又到轉工好時機!!

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
POPCNT==1
小故事
講到呢啲optimization 手巴上一份工 有次deploy個時 個野會crash係啲integer operation位到 debug左一大輪之後 發現原來係kai人部機太廢唔support某個指令集version
popcnt都duck,但唔可以用pure C/C++,要inline assembly或compiler intrinsic。
In-house野無視portability
如果住得遠
比市區高30%先會考慮
入面食個lunch都貴 車錢 時間
來回同12碼保安冇分別
完全冇私人時間
連 cpu 指令集都check 埋
細team是咁架啦 不嬲話萬能俠經歷係可以好好咁強迫你係現實中重溫各種知識
然後仲要俾CEO屌你冇test過
要rollback
條友弱智就唔好提啦
認真, 一個24小時系統運作緊
eg : 銀行/物流/醫院/網購系統
點樣唔停server情況更新到個系統 / 搬去新server (連data)
有冇巴打做過/聽過oursky呢間公司

Google完見好似幾好 但台灣果面風評又好差咁
Google左係好耐之前既野 想睇下有冇update d 既料
幾大 咩結構
無..面試果條友問起
唔要放工做/non peak hour做
點答
i巴又轉工,有1 hbu未
問返佢幾大咩結構先
細網店 你replicate晒成舊野去新server然後直接switch就得啦
大系統 先橫向scale新野入去 再移走舊野
如果你個大系統無得橫向scale 就應該炒左個CTO佢 或者直接唔好入呢間公司做野
0.7HBU
d data點. d data
你當每秒/分鐘轉緊/有新data
k8s add volume咪得
使咩轉來轉去
function唔大問題,驚data唔sync
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞