IT討論區(113) 就到4月啦!!又到轉工好時機!!

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
咁有咩更好既方法做?
return true if count = 0, 10*n, 100*n, 1000*n, ... where 1 <= n <= 9, else false
如果真係要O(1)
可以sacrifice space 黎pre compute 一個set
再check下count係唔係個set入面
之後再inline個function
有無double pay/bonus?
我記得好多個post之前第一次看HBU呢個字看唔明, 真是走去google 但又沒result, 之後留言問HBU點解, 有個人講到好似常識咁、重叫我追番前面post定點
之後有人講番原來係50k
重要個名係某個人自己作出來,
50k 咪50 k 囉, 正常邊有人會明,真是小圈子圍爐feel
唔好嬲啦ching, 原本都係圍内討論既terms姐 又唔係咩重要野
btw其實google到,同埋又唔係冇人答,唔洗咁火既
應該得大師兄轉工過程係需要追post
IT討論區(112) 近排電話日日比agent狗打爆
https://lih.kg/syHhDwX
#136 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我有認真答架,好小事姐

又咁講,所有term同字一開始都係有人作出黎,咩連登FG價、30CM、留名、利申、AXL、PXXW,全部都係過下癮,講講下就繼續用,一班人吹下水relax
完全沒火沒嬲😂 最後亦有人講番係50k
只是覺得奇怪,純屬講番個情況而已。
一般maths library log()同pow()都係用有限term嘅Taylor‘s expansion咗approximation。因為floating point 得幾十bit,通常都係頭幾個term係O(1)。不過實際overhead好大因為要function call。

佢上面段code其實係每10^n 去log一次。不過:
1. if statement個log係maths library個log定係console logging嘅log?
2. 如果係好latency sensitive,印log有I/O唔知有唔影響。
3. 其實可以咁做,用多一個variable:
count = 0;
next_log = 1;
...
if (count++ >= next_log) {
// print logging message.
next_log *= 10;
}
的確好左好多
幫你改少少
if (count++ % next_log == 0) {
// log message
}
if ( next_log * 10 < count ) {
next_log *= 10;
}
You are correct。Sorry 我on99睇漏咗。
BTW integer division要幾十個cycle,若果係超latency sensitive,可以用多一個variable儲logging step同next logging count value。
如果真係超latency sensitive會唔會pre compute個set好d
當佢count係unsigned long long, 個set應該都係hold 200個64bit 既number
但實際上係咪會快d真係唔知
強烈懷疑串柒柒個個係手巴
integer multiplication latency 係幾個cycle,table lookup要access memory,呢個logging約run越log得少,個table多數唔响L1 cache,可能連L2都唔係。cache miss latency 大過乘數latency。

有興趣做low level tuning可以查係呢本野。我返工有識都會睇下。

https://www.agner.org/optimize/instruction_tables.pdf
@連尼住
幫手將負評set做100
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞