日本戰國有冇人慘得過真田幸村?

336 回覆
85 Like 5 Dislike
公道講句 起創意台齋講歷史邊推倒個post
開大左個頭 收唔到尾
個時呢種情況叫兼帶
係好平常既事
忠臣不事二君係家康統一日本之後先提
你去書局搵,eg誠品
有香港人出嘅日本戰國書
好唔好我就未睇過
台灣仔當佢神咁拜
其實你都幾好笑,開post個個就咁掉一句
「日本戰國有冇人慘得過真田幸村」
咩都無講過
你就先入為主以為自己好高質?
同埋呢個post開係創意台,想要學術討論?
唔係點生存都咁耐
捉到一個傻鳩啦
開大食兵/cp,都唔知d人留大黎做咩
偷英
梗係唔係真田好打啲
本多殺人團戰就勁好多
魔免金波擴散攻
但係打仗人太少拍唔出個氣勢, 文戲反而幾好睇
呢10幾年既大河劇基本上唔重視戰爭場面
對上一套戰國大河劇有大場面可能要追到去風林火山(天地人我唔太記載)
同埋真田丸係三谷導演你就知呢套野係劇情向+喜劇向
不過真田丸其實係大河劇入面數一數二收得 記得佢出果年真係make到noise同令人關注翻大河劇(真田丸對上一套戰國大河劇軍師官兵衛就無呢個效果)
而且草刈正雄同內野聖陽真係撐起半套劇
仲有冇人會玩信長?
出左十幾年無人玩好正常姐
當年網吧 起碼一半都係信長
草刈正雄真係好正
唔講以為佢係主角
山中幸盛
NHK於19日對外宣布,將於2023年播出的大河劇現已決定為描寫德川家康的《怎麼辦家康(暫譯,日文為:どうする家康)》。劇本由《ALWAYS 幸福的三丁目》等的編劇古澤良太負責編寫。

到家康
其實基本上無大名幫拖
關原之戰之後果10幾年德川已經用政治手段去削弱豐臣勢力同話比天下大名聽德川>豐臣
所以一開戰既時侯豐臣諗住振臂一呼會有大名黎幫 但最後只得浪人黎
但聽講好似美化左真田幸村死個一刻 不過佢係主角冇計
咁呢個topic 係咪應該要有d 深度,而唔係叫曬d有興趣既人入黎聽埋d on9 仔講咩 Dora game , 呢d咁既風氣只係亂幣驅逐良幣
近幾年有個講法係秀秋一早已經決定倒戈
因為秀秋本身唔show三成勁耐
而松尾山上面本身已經有西軍既人 但秀秋後黎突然上松尾山趕走西軍既人
個行動勁奇怪
東海道第一弓取比人喧柒到變一事無成既死肥仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞