韓劇 哲仁王后(12) 暨申惠善X金正賢討論區 

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
post返出黎?
好啊樓主可以整返本中文版益街坊

1.1.No touch: 各自過着幸福生活的意思,引伸各自做各自喜歡的事,推測為佛教用語
1.2. issue:
1.3.樂透/彩票:有利可圖的東西
1.4.特戰士:特殊戰士,戰鬥力強
1.5.炊事兵:伙食兵,用刀都能把鬼抓住
1.6.屎manner(冇禮貌): 如大便般的污穢物
1.7.JASMINE茶:茉莉花茶
1.8.單挑:頂嘴

仲未知ISSUE係咩

2.1類型(TYPE):種類
2.2遊行汽車:裝飾華麗的車
2.3.關種:奢華的人
2.4.MENT(台詞):言辭
2.5.美食店:人多的地方
2.6.狗狼時:狗和狼的時間,白天人的模樣,晚上變狼變狗
2.7.MAGIC hour: 改變的時間
2.8.超勁: 過份

3.1.火熱的晚上:合宮
3.2.惡評:侮辱言語
3.3.ALL IN:是甚麼?
3.4.地獄朝鮮: 比起漢陽情況更加差的地方
3.5.Fan club: 守護神、以純粹的心祈求守護的人能幸福及成功那般珍貴的存在
3.6.Anti-fan: 更強的守護神,如風納土城大將軍級,比起fan club更強烈關注的那種人

4.1Good Morning: 早晨問好
4.2 mission:要做的事
4.3 sexy,cutie,清純:後宮選擇時需要的德行
4.4SHOW window: 好的關係
4.5 Okay:認證
4.6 CCTV:
4.7 dispatch:善於追蹤的人
4.8 肉麻: 令人心動
4.9 KAKAO TALK: 書信

5.1 hormone
5.2 陷立愛:住在農村的百姓
5.3兒童三國志
5.4 fashion:模樣
5.5電影
5.6 one shot(乾杯):手臂交織,同盟分享行為
5.7 鞋?
5.8 拉麵:麵料理
5.9 TEST

6.1珍品名品
6.2 大韓民國:朝鮮的未來
6.3 金湯匙 土湯匙:身份的確認,代替號牌
6.4 投票-滿十八歲以上,百姓直接選國君
6.5 變態-
6.6立憲君主制-設君主,不統治,雖然有君王,但是將權力賦予人民

7.1不丹:外國國家名稱
7.2吉格梅凱薩爾:不丹國王的名字
7.3 絕對君主制:現今朝鮮統治制度
7.4 全靠裝備:
7.5手榴彈:飛擊震天雷
7.6防彈服:穿在裏面的鎧甲
3017都好睇
申惠善演技真係一流
不過我只係覺得男女主無咩cp感
真 個樣唔襯威基基都係完全兩個style
樓主係上堂學韓文?
學過少少咋~~唔精無咩時間,啲文法完全唔識,佢讀音係易ge 都係借英文,中字黎讀~~~但語法真係唔識
記文法真係好難
有無人有自學成功例子
睇完哲仁好空虛 又走返去睇迫降 睇到具承俊死又喊多次都係冇心機開新劇
睇威基基笑返 真係好好笑
想要的?
可能係
點解唔俾佢同徐丹一齊去俄羅斯
原來sexy cutie咁解
不丹都有份
睇得明韓文已經好勁!
關種真係第一次聽
我重睇多次星期五果個節目
發覺佢地真係好鐘意抽水 尤其係堂哥抽主上拍打戲同洪燕做戲好緊張果到;同埋佢地互笠高帽果到大王大妃又肯同佢地癲 好好笑

Btw對堂哥改觀左好多
模仿洪燕嗰part我笑到癲左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞