連登燈出第三代啦~BenQ Screen Bar Halo

909 回覆
27 Like 90 Dislike
k11 po又見到人屌
如果本身就長開房燈打機 買黎有無用
消費券1k可以入手喎
啲毒撚扮晒嘢唔開天花板燈咪買盞咁嘅嘢囉

匪你老母咩 胸無點墨乜撚都話係匪語
睇死你條柒頭連張大春係邊個都唔知
又會話人係共匪嚟
由你啲柒頭去保育中文真係文化災難嚟

張大春答網友張元翰問:

最近閱讀散文,常見到「氛圍」一詞,我覺得小時候這個詞並不常見,近年來出現的次數多了。查了一下字典,其意義應該與「氣氛」大致相同。字典裡跟「氛」有關的詞,除了「氣氛」和「氛圍」外,都有古文的出處。我想請教一下,「氛圍」這個詞是古時候就有的嗎?還是新創造出來的?我印象中這個詞十多年前很少出現,是正確的印象嗎?

答曰:

首先,「氛圍」一詞之使用已經不只十幾年了。朱自清〈論朗誦詩〉即有:「脫離了那氛圍,朗誦詩就不能成其為詩。」之語。

考其究竟,我認為是從atmosphere這個字的sphere來的。圍,給人一種包圍、圍繞的球形、球狀、球體之感。

sphere,又是從希臘文σφαῖρα—sphaira, 也就是globe, ball這樣的概念而出。

一般說「氣氛」,感覺有些不著邊際,說「氛圍」,則語感上顯示了一定的範疇。

一民族之語文未必只從一個民族的語言裡發展。像今天我們常用的「鑰匙」、「抬舉」、「調戲」原本都是佛經裡的外來語,在我們這個民族裡用慣了,便為我所有;用得不慣,多半是一時不能消化之故。有人不喜歡「願景」,以為不如老老實實用舊有詞彙「遠景」,多半是因為當年最早大用「願景」一語的是連戰及其國民黨文工。不過大家用久了,連戰也passé了,似乎看起來也就比較習慣了。
幾驚得藍色 咁撚7
反而想知香港幾時出
當檯燈用姐, 同天花燈無關係
得條燈帶痴MON底, 要寫野先開
係連登見親人屌匪語起碼有一半係屌錯
好心讀好d 書先啦, 真係上連登勿認真

利申絕對讚同係連登屌人用匪語/錯context 咁用台灣 or so-called華語區用詞
屌 上兩個星期我都買左Plus
same
真係想買嚟當檯燈 而家訓埋啲垃圾上下格床 放支光管係電腦上面 頭頂45道角當檯燈 勁撚刺眼 搞到要放張A4紙遮住 買檯燈又唔夠位 我又嫌佢色溫高得滯 個size又一係2700K 一係6500k
唔識貨由佢次次講起支嘢實有人話千幾蚊買條led
首先天花燈同檯燈根本兩樣嘢 天花燈萬能嘅話變邊個發明檯燈
其次靚燈點解唔值成千蚊 買盞單色天花燈無功能都幾千蚊啦 dyson/日本嘢檯燈又係幾千蚊
睇你覺得值幾多姐 小米咪賣你二百蚊lo
真心用過就知正 特別香港地方細唔一定有地方放大大盞座檯燈
好彩最近amazon冇晒貨,而家可以等新版
刺眼->調光
色溫->調溫
岩晒
想要多D檯面空間, 唔鍾意用檯燈
我有無睇錯,0.7cm-6cm 都得姐係基本上大部分曲mon除咗而家有d出到超薄嘅mon唔得之外,基本上大部分mon都一定掛到
有咗佢可唔可以唔開房燈 用佢打機?
死岸尻仔咩都唔識學人教
出發點係唔錯既,柒左啲囉
想問下呢條bar主要既作用係唔係護眼?
可以咁講

一般人用檯燈唔多唔少都會照到個mon, 或者d光線分佈唔夠平均,長期會傷眼
咁係主要for照明定護眼為主
特登買返第一代, 多舊remote嫌佢隔住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞