{轉貼網上精彩測試}WannaCry 一出,防毒見真章

268 回覆
27 Like 1 Dislike
未update梗係會易中啲

世上最恐怖既係zero-day attack
連個database都冇資料, 要點樣防範先至係防毒既重要功用

分別防毒好就唔好 就係在於佢會點應對未知既威脅
個毒揚曬,到到都有資料都防唔到既仲防咩春毒

你叫個妹下妹下坐係到對表都知中左毒啦

講得好,copy定你呢個reply等人哋再問嗰陣paste出嚟秒人
Bitdefender點樣用迅雷?

次次想dl都強制block, 唔識整

因為迅雷真係偷緊你d資料囉
唔諗下佢為咩block,而諗點幫個賊解block,俾咩防毒你都死,用360啦,又唔洗錢又唔會阻住你

有時用防毒都要睇人
唔係個個USER都有能力分咩時候係EXCEPTIONAL CASE
迅雷 原來仲有人敢用

咁我有時都會用既,因為有d種一定要迅雷先下載到
不過我會開個sandbox俾佢玩囉

依家係對比緊各防毒軟體喺主動式防禦上嘅實力

如果有一日全球畀呢堆勒索軟件突擊,而你又未update得切windows (假設你閂鳩咗個winupdate),咁一款有料嘅防毒軟件就好撚重要。

但avast巴打話防到喎

會唔會係佢嗰陣隻avast已經update咗database?

有冇問過佢係幾時嘅事?

依家正正係講緊堆防毒database未update嘅時候,堆防毒點對呢啲未知嘅威脅。
Bitdefender點樣用迅雷?

次次想dl都強制block, 唔識整

因為迅雷真係偷緊你d資料囉
唔諗下佢為咩block,而諗點幫個賊解block,俾咩防毒你都死,用360啦,又唔洗錢又唔會阻住你

有時用防毒都要睇人
唔係個個USER都有能力分咩時候係EXCEPTIONAL CASE
迅雷 原來仲有人敢用

咁我有時都會用既,因為有d種一定要迅雷先下載到
不過我會開個sandbox俾佢玩囉

用vm無死
我見第一日爆好多人用AVAST都行為判定到
應該個行為資料庫未更新姐

唔知點解佢要用舊既資料庫測試?
預人耐冇開window一開中?

一來係咁,二來係睇吓果啲防毒軟件有冇能力應付未知嘅變種

如果有一日全球畀呢堆勒索軟件突擊,而你又未update得切windows (假設你閂鳩咗個winupdate),咁一款有料嘅防毒軟件就好撚重要。

會唔會係佢嗰陣隻avast已經update咗database?

有冇問過佢係幾時嘅事?

依家正正係講緊堆防毒database未update嘅時候,堆防毒點對呢啲未知嘅威脅。

好似禮拜六中午個post見到,算唔算0day?

咁遲應該update咗
真相要拆返當日嘅database嚟睇至知
其實免費黎講邊個最好?
一直用緊avast, 但呢排開機間唔時個自動防護會閂左,覺得好似奶左野
但down左幾隻malware scan又冇事
bitdefender免費版都ok?
其實免費黎講邊個最好?
一直用緊avast, 但呢排開機間唔時個自動防護會閂左,覺得好似奶左野

睇返個測試就係bitdefender
其實免費黎講邊個最好?

不如俾錢買 又唔係好貴

有冇問過佢係幾時嘅事?

咁遲應該update咗

我自己用avast

睇返record 係 5/12 晏晝block 左個叫mssecsvc 既exe

個陣冇咁大單野 不過唔算反應快其實
眼殘,係咪冇norton?

btw一直用norton冇事

即係Symantec

個post有咩?
眼殘

Symantec Endpoint Security(20161212):(賽門鐵克)

Norton都垃圾左好多年仲有人用
好彩用緊雞巴斯基

想問卡巴scan嘢嗰陣啲resources用得多唔多?

試左full scan,scan左2萬個file之後先開始用多左資源,會用到200-300MB RAM

即係Symantec

個post有咩?
眼殘

Symantec Endpoint Security(20161212):(賽門鐵克)

好彩用緊雞巴斯基

試左full scan,scan左2萬個file之後先開始用多左資源,會用到200-300MB RAM

cpu呢?
bitdefender 淘寶有 ¥100/1年
不過係互聯網安全套裝
不過係互聯網安全套裝

不如同人夾
不過係互聯網安全套裝

唔好用淘寶啦,乖乖哋上官方買,支持下人啦

即係Symantec

個post有咩?
眼殘

好彩用緊雞巴斯基

cpu呢?

<20000 file,20-40%
>20000 file,70% above

中間我開左chrome
RAM用量應該會比idle full scan多左少少

用緊AVG + Malware未有事

有冇問過佢係幾時嘅事?

咁遲應該update咗

Lihkg app睇唔返exactly時間,第一個hack post第二頁係幾時?

[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack
https://lihkg.com/thread/240626/page/2?ref=ios

其實冇咩意思,呢個測試擺明試緊幾個月前同隻嘢爆出嚟之前,啲防毒會點處理呢啲未知威脅

上禮拜六中午至查到已經算遲,遲咗部份防毒成幾個月,不過百貨應百客,啱唔啱用就自己諗。

個post有咩?
眼殘

好彩用緊雞巴斯基

cpu呢?

<20000 file,20-40%
>20000 file,70% above

中間我開左chrome
RAM用量應該會比idle full scan多左少少

同bitdefender一樣食得咁多
琴日我full scan,屌咗出聲,用chrome上LIHKG窒到...
係淘寶見到卡巴斯基3年,key都係6蚊,點解可以賣咁平
唔知Sophos 點呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞