立法會, 廢票定唔投?

448 回覆
134 Like 754 Dislike
仲投乜鬼
震撼又點?
落中共面囉
玩到咁既
白票廢票佢夠可以成箱同你換左去喇

仲有上面好多人講過
佢 選擇性唔公佈白票廢票數
齋公佈票站投票率既話
投白票係間接幫佢刷認受性
解釋權係政府到,到時除左點票既知有幾多白票外,出面既人只會知某人高票當選
777 wfc 外邊點睇, 得中南海係唯一目標
佢點講點打飛機, 外國係唔信就係唔信
極權/奶共話有效咪有效囉

仲諗住靠投票表明認受性低?
你點做, 我都可以語言藝術話認受性高

係有心做, 反而應該多啲題名俾佢大量DQ, 起碼eyecatching過去諗投埋啲無撚用嘅票
等睇政府要面子
用涉嫌違反國安法去調查
玩殘是旦一位已經投咗票嘅選民
除非一個民主派都冇,否則一定投!
到時比人DQ得,即係果個人會犯國安法,好快就會比國安拉
解釋就有人信就唔會搞到依家咁囉
ok, 你既意見係以唔投,做低投票率來表達,我以為你係話樓主諗呢d野無用

投廢票定唔投其實都可以,各有好處,但最重要係早d定好,文宣統一口徑全部一齊做,所以針對人地既論點說服人最好

依家兩邊論點係
廢票:可以自由寫字,順手係選票表達自己既不滿,直觀保皇票少過廢票好多做成話題
優點係表達較明確,較特別,有話題性,缺點係較煩,複雜,動員同文宣難

唔投:球證都係佢既人,可以自由做票,攞住廢票都話係投保皇黨都得(不過我唔覺得呢個理由可以企穩,因為用同樣理由,佢大可以無人投都自己做d 票出來扮高投票率) ,以前後兩屆投票率差距做表達,同時國際慣例低投票率即係認受性低,剛好佢話要轉玩法,轉完無人投應該都係個幾明確既訊息
優點係國際慣例,動員極易,甚至可以代表埋其他唔投票既人,缺點係較容易被搶奪話語權,變成港共同國際各有自己一套解讀
廢票真係廢票?
哂氣喇
點票既係政府
公佈既又係政府
你投幾多白票佢都可以幫你冷處理唔公佈
有咩話題性?有咩特別?
但公報票數都係慣例來既,忽然唔到其實都明顯,而且雖然話低投票率等於低認受性係國際慣例,但低投票率其實外國都唔少見,多數係有爭議先會比對家攞出來講,一眼睇落去無眼前一亮既感覺

BTW我先頭忽然諗起佢要改玩法,剛改完玩法全世界會特別留意,呢個時候投票率低會好明顯,好易聯想到改完認受性低佐,加上唔投動員簡單好多,我支持唔投
投唔投都好,都係想顯示大家都無放棄。 最緊要堅持所想
小心佢CCTV/認你字迹,拉你去打靶
同連登仔講呢d 真係搏屌
仲去投簡直係戇鳩,點搞仲要去認同呢個選舉制度
同意 嘈黎冇用
用自己覺得正確方向做就得
入票箱嗰陣再順便入多幾張垃圾
但係唔投會唔會被人解讀成香港人唔再理政治?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞