台灣讀u你問我答

807 回覆
11 Like 68 Dislike
不過想移民生活既 就唔會左諗右諗 比咁多藉口自己
每個地方都有佢既好同壞
我覺得人人唔同睇法啫
一定有人鍾意有人唔鍾意㗎啦
我又未到你咁唔滿意台灣不過又唔係特別滿意咁
我黎過台灣幾次,唔係台灣生活,搭把嘴姐
讀香港三大
係呀,玩藝術去台灣日本啦
搵個山卡啦地方自己玩飽佢
唔洗屈埋起自己幾百尺地方
梳囉
日本仔?
有咩comment,咁人地台灣電資係勁

台灣google data centre,台積電世界第一晶片製造廠,郭台銘接蘋果單做電子廠做到起大陸都稱王,asus,gigabyte,你打機用既nvida顯示卡,老細係台灣人

冇左電資,台灣退步唔知幾多年
咁我都睇過,台北市中心拍得住香港
但唔係下下買市中心架話
香港唔夠錢都會諗大西北,再唔夠錢咪買住d野投資先

同埋起薪40k就真係成世40k咩
香港大學工程學生出黎都係得兩萬蚊,做幾年就三萬,做多幾年就四萬,下下睇起薪點得架
樓主唔係派去國立台南吧?
利申:8年前聯合分發派我去國立台南無去到
港二技好似冇呢d學校揀多數私立技大
撘單問 朝陽有冇人識揀左呢間排第一
又無得咁講既
台灣門檻低過日本咁多
同埋話哂台灣日治過,有D 有翻咁上下歷史學校既學系有D 部份既教學風格會似日本既
Anyway 都覺得有錢既有得簡既去英澳加會好D既
原來根本冇係台灣生活過唔怪之得可以講得出啲咁嘅嘢啦

先唔講俾你入到台積電,台達電子人工同付出唔成正比,我有入到google嘅實力唔去美國攞綠卡?唔去愛爾蘭生活?我做乜要留係台灣一個人工又低,生活環境,生活品質又差,又要驚二次回歸嘅地方啊
我可愛嘛? 勾追要用國語講
本身想讀咩
睇翻見到有Ching問有咩台語可以溝仔
好認真答你,台灣後生個代都未必識
得閒見到個識台語既同學仔幫你問下
我係台北讀 我身邊基本上只要唔係台北人都會一定會識,差識幾多,就算係台北人都會識dd。 唔知點解我身邊比例好似特別高。
咁台灣搵到80k就唔係專業/管理層?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞