台灣讀u你問我答

807 回覆
11 Like 68 Dislike
唔該曬巴打接力
我去到台灣都係又摺又毒
可唔可以溝你
我無乜去過其他大學
但我係輔仁住宿舍住左年半
環境10分滿分最多5分
住到3人房既話可以比6分,因為比2人房大間好多。
輔仁住宿舍唯一好處係樓下就有兩個飯堂,行多2步有7仔同一個小夜市(不過個夜市過埋今個學期都要拆了)
另外講多幾句,輔仁一落親大雨基本上水硬浸

每到雨季IG一堆輔大人游水泛舟
輔仁對得起佢份學費既我覺得係師資
尤其文學院/外語學院
咁可能會識到既但人內向就去到邊都內向
不過台灣人都幾Nice 既 知你香港黎會主動R 講野既
ching讀緊咩科
台灣有google data centre,你識唔識野架
台灣人入google比率高過香港多多聲

仲有asus,gigabyte呢d電子名牌,香港電子業望人車尾燈都望唔倒啦

人地生活咩水平,香港生活咩水平呀?
40k好洗好用起人地地方好洗好用
唔自爆 個系好少香港人一講就自爆
類似設計科啦你當
只可以講生活同旅行真係完全唔同
唔好以為旅行個套就係佢地生活個套
Sor 原來咁撚慘
Anyway 呢面唔興開冷氣,好興大熱天時都只係開窗同風扇就算係香港習慣出入都冷氣可能初頭會覺得難頂
你英文係咪屌打台灣啲同學
讀書係咪用英文多
英文會好過同學好多
讀書多數中文 Present 都中文
黎到英文自己唔操會勁退化
因為好少掂
(外文系係咪咁就唔知啦
起薪姐,香港起薪兩萬蚊我都話好駛架啦
唔通成世keep住兩萬?做得兩萬蚊工就望三萬四萬

人地今日拎40k,第日就望80k架啦,同上百k
外文系會好好多
我大一英文係跟英文系上,基本上個個都可以好流利咁表達同埋無所謂既口音問題,而且上堂既內容都幾深下,例如要讀小說。
但其他FD去上初級/中級就好似小學生咁學生字,背動詞表
台灣唔係咁多系咁好前途,想過黎讀書搵大錢既巴絲打自己留意下呢樣啦 同埋學校都有影響
我聽返黎以電資類黎講,aim 80k好common

其實香港好多人一世都萬零兩萬蚊
搵倒三四萬果d唔係專業就係管理層,或者出賣勞力
人唔努力就係咁,邊個地方都一樣
有一樣野Agree 既就係 如果你香港個科讀完又10幾K 又好難升 個D 乞食科
咁可能台灣呢面會好過你係香港做
普遍大家係香港過開物質生活 去到台灣就唔慣
如果有錢既話 個個去 英國 加拿大 澳洲生活 會好好多,去到個面賺完錢再返香港做有錢人LU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞