台灣讀u你問我答

807 回覆
11 Like 68 Dislike
想知多啲
基隆鄉下大學留名
想講呢幾樣野食到唔撚想食
唔止 有啲學校會處理埋僑生問題
例如工作證處理嗰啲
係比啲唔撚識中文嘅on9去讀
台北就係囉 你黎基隆試下 嚇死你都似
想問今年海外聯招個人申請係咪3月尾就會有?
個人申請如果收左係咪會Email俾你
諗起之前試過熱氣唔食得煎炸野 仆街全撚部都係炸嘅 食條撚咩
通常睇下榜單(我當年係睇榜單)有啲學校會send有啲唔會
見到ching都唔係好想留係台灣 今年grad其實我都好迷茫唔知應唔應該留係呢個閪島到
thx清

我係靠工作經驗去報咁濟,希望D大學會睇我作品集啦...
ching過黎之前 我都幾建議你諗清楚先過黎
唔好衝動想離開香港就過黎啊
加油
我係已經有公司請左,但要求我讀番個學位

但我中5 D成績好差根本無讀書,而家係靠工作經驗果D實地既作品去報

唔講咩科驚自爆
重點係要有學校肯收我先可以過去已經無理排名咁搵
輔仁宿舍設備好過人真係笑出聲
除非你入到新宿舍,住舊宿舍既話12月都重要同D蚊開Party,間房又細,張床同桌又融融爛爛,洗完衫又係出面曬又會比人拎走,走廊直頭係小強既遊樂場,女宿既話要加埋個廁所滿佈屎尿M巾。
設備既話叫做勉勉強強,課室D咪同電腦經常壞,尤其是文學院。
不過私立最重要既係學費好撚貴,我輔仁文學院一個學期學雜費5XK,理工科個D要買教科書/做實驗可能重貴。
外宿除非你同人合租家庭式,如果租套房既話有對外窗起馬6/7k一個月,淨係包上網,水電另計。
讀書既話大把僑生頭一/兩年都讀唔掂,好多人都試過21搞到後面要爆學分甚至延畢
搭單問,一線私立會唔會好多人搶位 會多過國立?
英文吊打個邊D 同學?
位應該好多
尤其輔仁淡江東吳呢D多僑生既學校
以我為例既話,淨係我中學畢業個屆都有二十個同學左右入左上面3間學校。
唔該清

但我會考得3分,靠10年工作經驗同D實例作品去報唔知有無機入到...
你D經驗係邊方面?
識人中學玩編程/機械人拎過獎都自薦到入二線國立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞