台灣讀u你問我答

807 回覆
11 Like 68 Dislike
園藝設計(自爆)
我果D係實際工作經驗已經30幾歲無讀書好多年
即係全部都有施工果D相,成品咁既...
咁你可以去睇下園藝系/景觀系
台大/中興/輔大都有呢類
可以睇下自薦有咩要求
我上年12月已經報左海外聯招喇

個人申請果度都交哂野,望就望佢唔會見到我3分就飛起唔睇作品集啦
已經全部選哂私立
講出黎有人識既私立就無乜所謂既
你出黎做左野咁耐經濟都應該負擔到
但講出黎無人識/台灣人都笑既就無謂了
我做野果度都要求我搵比較出名既私立

只要我搵到學校就有人請我工作,所以經濟都唔係問題

而家係卡住係有無學校收我呢個位
幾乎好過全班英文堂啲同學
希望佢乖乖地唔求佢搵好多
起碼自給自足到
但老實講,台灣海外畢業生搵工係好難,其他條件唔係話太高,但係人工要求係超難達到
瞓咗個覺多咗咁多回覆

入學資訊嗰啲唔該自己google下搵唔到再問啦

香港學生在台關注小組
https://www.facebook.com/Hkstudentsintaiwan/
佢哋個page都有好多資訊
如果攞hd博台大n展yr1會唔會好d無咁chur
真心台灣話就話有個台積電,但你知唔知入去起薪幾多啊40-55k咋,你香港求其打份牛工都高過哩個價啦,仲唔洗瘋狂爆肝開OT添
講Google就仲好笑,Ching 邊個平行宇宙過嚟㗎幾時google變咗台灣公司
Ching 有冇見識過其他所謂國立大學啊,輔仁哩啲一線私立設備上真心屌大九成國立
樓主似讀中文系或者語文科一類
幫樓主接力答
台清交成 四大之一
睇下你地有無野想知
有無屌台妹
民間社會風氣長嘅是非黑白不分,你確定你真係鍾意呢個國家嘅生活?

好多人民智未開咁箂豬呢單已經睇得出
無 個人比較摺同毒
真心毒撚唔好諗住過到去就可以識毒妹脫毒
毒撚去到邊都毒撚
唔係
某國立校舍系館每個廁所一捲紙巾用一個星期無哂就自己拎
我去到一個無人識我既地方會顛好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞