有冇人真係一畢業就一直失業or做埋啲根本唔洗咁高學歷嘅工

718 回覆
854 Like 11 Dislike
奉子成婚咋?
好聽嘅說話係:讀書係為咗求知識、明事理,讀咩科都係個人興趣
睇下你做咩工種同咩公司
外資大公司想做得高級就英文oral同presentation skill大於一切
無經濟壓力咪可以咁講囉
如果你係專科+做緊MNC 大企
你咪會體會到english oral + 大學知識有幾重要
唔好夾硬做文職咪得
係office做野有個degree基本
一係讀上去 洗乜死
連登真係多老屎忽
12k大西北返港島
扣埋MPF 車錢
仲有無9k?
弱智都入到行 無咩技術成份
畢咗業三四年,仲係做緊低薪contract工,一年轉一份,每次搵工都失業幾個月
大公司考慮3大多,其他幾間u都少
不過都會睇埋成個package
Eg實習/比賽經驗/leadership都好重要
Top up都唔係問題,如果佢語言能力好,醒目(甚至係識人)
都會請
但比例會少d
正如eo,以我所知樹仁 poly topup ou出身都有
但都係hku cu佔主流,再唔係外國u多
「依家啲大公司hr會睇埋你undergraduate讀咩架」

我指緊你呢個point 入面嘅ug
有無master 大公司都會睇返bachelor
個個都會睇
大公司好多都會睇埋gce/sat/ib/al/dse
勁喎
以後睇咗番工地點先
搵工一定要睇左地點先啦
搵到下一份先轉啦
搵個平平地商科讀咗佢喇,如果唔係就要公務員/ 老師(半公務員) 先搵到野做
有 但日日咁做真係會爆肺
公開試得graduate program 會睇
有冇下手幫你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞