有冇人真係一畢業就一直失業or做埋啲根本唔洗咁高學歷嘅工

718 回覆
854 Like 11 Dislike
返office地點都會轉黎轉去既工9成9 都閪
頭先同茶水阿姨傾計
佢八掛問我過左probation加左多人工同本身幾錢
我答佢14...冇加過
佢發自內心又驚訝咁講左句 咁低!
聽完唔知點解有啲唔開心
20fg 採購文員仔...
上年grad預左比人話
逆市Fg 零技能14算係咁

你唔做大把有工作經驗被裁員嘅同你爭
仲係香港住個陣我出咗架alphard黎做uber
但本身係做緊第二份工
自己攞來
人生玩撚完
有咩玩唔玩完 衣食住行都冇咩問題 冇女咪叫雞發洩下 係呢排冇得去旅行悶啲

成日同d學生講,做人唔好怨
香港就業前境,其實中四五點都知個大概
公營就穩定,老師,醫護,社工,eo
私營就睇行業,專科,IT,金融,銀行,會計,工程
藍領咪水電,三行
口才好咪去跑數
以上份份做兩三年都可以上3萬
係咪真係要咁人中之龍先做到?
其實又唔係
路係自己揀番黎
HD仔
做緊11K文員仔
依家第四個月
今年都24
勁想轉工又冇方向
2014 I 大畢業出嚟$7000 一個月
中間轉幾次工,依家做digital 相關行業,$27k 一個月14 個月糧
香港有咩工係真係需要高學歷?

睇下d高官就知
只知部分ibank有睇
同埋如果大家討論緊要用邊間大學出身黎決定比唔比機會/比幾多機會
我assume應該都係講緊fg/無嘜經驗果嗰堆
係同一行做咗嘢10年8載唔通hr仲睇邊間grad黎決定叫唔叫你黎見工?
無可能
係都睇過往工作經驗

總之大家加油,尤其語文能力,好緊要
進修都係,不過唔該揀啱嘢讀唔好嘥錢

點解唔試吓HA EA i/ii果d post?
再唔係apply吓大學admin果d post應該ok㗎

樓主如果想長遠增加收入要諗吓轉行/揼過個career path
識人算係文科gard,之後做HA EA文職->再報polyu mot咁去(Ot=職業治療)
都可以做到ot

樓主諗諗佢
文科你指psy, 再讀ot?
做緊文員仔,得35k
好醒目,係佢係讀psy
但聽過佢講interview時d咩讀建築呀,咩中文grad呀果d都有in(佢 group in)
所以應該都有收唔同文科底人
話唔定個茶水阿姨做咗十幾年同老細熟仲高人工過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞