有冇人真係一畢業就一直失業or做埋啲根本唔洗咁高學歷嘅工

718 回覆
854 Like 11 Dislike
聽講已經係design界算搵到食個類
佢做住先姐 人地都唔想
teller?
而家大學學歷係基本啦之前轉工 有個新同事話驚比人妒忌佢有大學學歷嗰下真係唔知答佢咩好

佢仲要係top up黎有時無知都幾可怕
我已經對將來無咩期望,大學畢到業已經謝天謝地
唔好咁快同我爭飯食啦我20fg都未搵到
如果undergrad非專科,有錢就讀啦,而家出嚟都係比人壓價架喇,再唔係咪做住research assistant先囉
祝巴打早日搵到好工 脫苦海
過幾個月就到我啦
妒忌 笑左
咩工 想做
冇 一直做緊 但唔知而家有冇加人工啦
佢第一份係13k做補習社
一年就辭職係屋企宅兩年 之後就搵依份
覺得佢係想求其搵份工hea下就算
sales,雖然qq 爆數,但真係好辛苦,愈來愈多野做,愈跑愈多野
咁咪30歲先改變,
可能我都有廢柴過一段時間。
之後搵到個契機,就努力好多。
玩囉,輸左都係個經黎嘅
讀書真係好緊要x10000000000
唔只係張紙,仲有個思考方式同埋分辨是非嘅能力
Asso仔學歷基本等同中七
水電貪佢上升路徑比較明確
而且就算真係做唔成都最少識維修屋企

仲有乜路可以考慮
好怕目標唔清晰鳩鳩下到30同埋新仔俾人嫌棄
大學畢業 做緊清潔
我覺得係制度失衡,唔知係咪香港先至係咁
根本上唔係個個都啱同埋想讀書,做唔到資源分配。
普遍覺得讀完四年會心安理得咁,冇得讀嗰啲就嘥時間希望有得入u
為咗比佢哋完成小心願就加學位。僅僅夠分入乞食科出到嚟唔知咪為乜,結果就係晒四年時間同錢

如果藍領嘅社會地位同埋人工高啲就唔會咁最起碼要技工>=普通寫字樓工
過到自己果關都面對唔到屋企人
但做藍領付出既體力同安全問題都多過普通寫字樓工喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞