有冇人真係一畢業就一直失業or做埋啲根本唔洗咁高學歷嘅工

718 回覆
854 Like 11 Dislike
儲下錢去日本讀語文學校
N1有獎學金唔洗出好多錢重可以體驗下日本生活
讀緊再搵老師幫手當地搵工真係唔錯

Btw我都想考日文 n2同n1啲人話差好遠係唔係真
幾多日AL?
文科人讀 ot master, 要加讀Anatomy
香港就係好多人好似佢咁諗 見邊啲科好搵就一窩蜂去讀嗰啲科
到最後搞到嗰行人員過剩 個價咪跌返落正常水平 仲要好多人唔返自己嗰行

佢話做老師好搵
冇錯係一畢業就30k以上呀
但係而家幾多人爭教席
大把三大fg都入唔到pgde

佢話做工程好易30k
早幾年政府仲大把基建做緊 唔夠人用嘅話做幾年可能真係有呢個價
但係等政府啲工程陸續完工之後 仲邊度需要咁多人做工程?

好似早幾年個個見旅遊業好掂就去讀旅遊酒店
結果今年咪個個仆晒街囉

好多人仲係保持緊60-70年代嗰種思維方式
覺得只要你肯做肯捱就一定會有出頭天
你日日返工都仲係咁窮就一定係你嘅問題 係你唔夠努力
但係有冇諗過佢地嘅成功好大機會係佢地比我地幸運?
做清潔
佢識諗後著就應該18 o個年就去考保安啦
利申 下個月續牌
有人逼你讀?
有人逼你一定揀依科?
入之前無問過人?
無問過人你又入?
香港經濟結構出名單一,不變
廿年前d人話金融,IT,專業好搵
廿年後一樣都係好搵
依個社會從來無向過純文/純理科傾斜過
簡單黎講:係經濟前境方面個社會都無呃9過你
揀興趣無問題,但個社會唔favour依樣野
唔係你畢業果一刻先知架喎?
到今時今日你覺得自己underpaid
你覺得係有人惡意導致你咁定點?
九唔搭八
依家屌緊2-3年收入30k根本唔係努唔努力嘅問題
係老細老屎忽賴個市差唔肯加
老細孤寒算唔算惡意導致啊?
冇希望 得就得 唔得就轉
唔好點醒佢地啦
上過ctgoodjob可唔可以寫落cv
係都我先啦
一中學畢業做左隱青,到宜家做左五年多啲
咁堅 你屋企人冇迫你返工
採購same here
初頭逼過,叫我去搵野讀書,唔讀書求其搵番工過日神
但自己接受唔到呢個社會,宜家仲做緊隱青

呀媽小學程度畢業,呀爸中三程度畢業
由細到大都無人脈,唔知咩叫「升職」
因為由出世到宜家,從來無由屋企口中聽過呢個詞語

去到中學畢業當年,我既意想係「份工起薪咁多,一世就係咁多」
重申因為我唔知有「升職加人工」呢個概念,老豆老母從來無話過我聽
去到中學畢業當年,我既想係「份工起薪咁多,一世就係咁多」
想問呢個post既文職ching 啱啱入職係咪多數都唔熟Excel?返工見到人禁得好快會唔會覺得唔好意思
Same.. grad左一年做緊翻譯補習炒散維生,其餘時間就係屋企畫畫同炒股
我覺得特別係design/art admin依啲,除非你好有熱誠,否則就ot無極限,人工極限兩萬幾。但我嘅熱誠就係畫自己想畫嘅野,返工嘅熱誠就係搵錢
grad左一年都冇sd過cv..
咁平時有咩做 唔會好悶咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞