有無人玩Valheim(2)

765 回覆
15 Like 4 Dislike
我第一次打單拖打左大半個鐘, 靠啪毒水/回血水,
果陣仲要用劍
我正攻法打左兩個鐘,學上面師兄話齊真係唔知打黎為乜
兩個鐘咁慘? 無帶藥果啲咩? 定係太分心去打小怪
兩個鐘真心癲 我加個朋友幾分鐘打完
因為我地係刷左抗霜藥水,上左雪山刷冰箭先打王
我正攻都打咗半個鐘狂死
研究咗成日

發現用valheim dedicated server 佢轉咗port

但公告更新冇講

v0.147.3 之前 係用port 2357

v0.147.3 係用port 2356

router port forwarding 要set返做2356

不過開咗steam同game個server list 見唔到同連唔到

要join ip 直接打ip:port
其實我搞掂左

成件事係 有用ROUTER既人
開SER果個入唔到 而其他人就無問題

例如
開SER既WAN IP係 對外比人入係 111.222.333.444:2456
咁其他人入SER就打返呢個IP入SER 無影響

而開ser既人自從3月2更新完之後
唔可以再用WAN IP入(即係上面講既111.222.333.444:2456
要用返LAN IP入 即係ROUTER分配比你部電腦既IP
多數192.168.0.XXX:2456 直接JOIN或者係STEAM伺服器到入就解決到個問題

咁就解決左個戇鳩唔應該出現既問題
其實bat檔入面叫你開forwarding係2356-2358
我又唔係wo
全部人都入唔到 除咗自己local lan ip入

v0.147.3 前 我router forward去2457 先搵到 連到
但我server setting都係開喺2456
更新完之後即炒
睇咗成日Reddit 先知 router 要forward返去2456 先得

一set完 全部人都用wan入到
單機打廢事堆屍姐
3王有的銅盾+抗毒水其實已經生存力好高
有把鐵錘就已經打好快
3王有個

typp
default 係2456
個script 同 人哋連入嚟都係default用2456

2457 好似係for steam server 用

如果你連到其實唔使改任何嘢

如果唔可以用wan直接入到 可以試下forward返 去port 2456(local ip) 不過steam server list會搵唔到 因為唔係用2357

btw Linux冇研究

我windows開

最後戴返個頭盔先
尋晚同女人2個人攻3王

用高台射箭大法

發覺1箭得10幾傷
唔用鎚同霜箭真係有排打
搞咗成晚 輪流回血

終於1人1條願望骨

跟住應該返去研究玩切石機同起大屋先
啱呀,錘仔一野扣50左右,每次可以打2~3 hits, 失手無擋到蝕血就拎就火箭射佢,等回夠血再近戰
同我差唔多,我都係打完3王之後去左起大屋,尋日終於起完出發去雪山
帶少少怕進度太快

好快又無嘢做
而家係唔係易左lag機, 私人場黎, 但係成日都有人lag
呢類型open world/survival game, 好玩在係自由度高
你要我用呢條form打,我偏唔用

好似第二個boss, 我都無用火箭,我係衝埋去boss身邊放campfire 燒佢
結果成個場廿幾個campfire lag到爆
講左咁耐有冇人開tg/dc group一齊打單機好悶
今個星期過得勁快
收工返屋企玩 成班人掘下鐵已經1點鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞