[一月新番]關於我轉生變成史萊姆這檔事 第二季(2)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
萌王講野之後所有部下嘅反應
漫畫同小說都好有張力
應該下一集都係turbo mode 有機會爛
咁你放心都得間公司唔擅長心理描寫
一定爛同唔夠張力(已經睇化左
至少冇魔改
呢度應該係經費集中處 唔會有事嘅
其實佢有番上一季嗰集嘅表現就已經足夠
(黑同靜嗰集)
因為黑嘅性格太強烈,某程度上都好容易刻劃出嚟嘅應該唔會咁都炒車掛
Who is 黑?
大菠蘿
咁對呢間公司嚟講 應該做到嘅
史萊姆性格真係太左膠,係咪因為冇得扑野,成個閹人咁
上季23集hold住水晶球嗰個,同埋24集嗰隻自把自為既惡魔,佢自稱自己為黑
黑性格幾好
咪姐係你手下個迪
呢兩集動畫太屎想補小說
小說邊度接兩集前嘅進度?
第五卷第三章 絕望與希望
日向嗰段係第四卷 終章 魔物天敵
呢幾集好明顯節省緊經費(向好處諗)
不過實在處理得太垃圾
完全跳住咁睇
Btw 唔記得有冇人講過,小說(第四卷終章)係一出迷宮就畀日向伏擊,跟住第五卷先返轉頭講返繆蘭同尤姆嘅故事&王國入侵,到第五卷第三章先至駁返兩邊(利姆露&魔國聯邦)條時間線,所以讀者係兩邊各自嘅劇情嗰陣時完全唔知道對方發生緊咩事(至少我當初睇到白老輸咗同紫宛死咗係好驚訝),動畫將佢炒埋一碟之後就冇咗嗰種緊張感 ,而且將連續劇情剁到變成一段段(原本萌王出國係好順,由獸國>矮人>布爾蒙>學校>迷宮,而家搞到佢係到周圍傳送,明明交左手畀下一個老師仲成日返嚟偷睇)

至於25-27集真心係上季on9(攞嗰兩集嚟做日常就唔使搞到咁麻煩),應該要再剪短啲,而家悶到嚇走曬所有動畫黨

小說順序:[第四卷]日向聽報告(24.9)> 日常回 (25-27)> 入迷宮救細路 (20-23)> 日向伏擊 (30下半)> [第五卷] 獸王國危機(未做完)> 繆蘭&尤姆愛情故事 (分散於27-29)> 利姆露分身逃脫&回國得知死訊(31-32)[目前進度:做完第五卷第三章]
期望唔高 希望可以神之怒同覺醒果陣好好睇睇
大菠蘿 應該唔會點衰,話晒搵櫻井孝宏配佢

如果有下季打帝國,反而驚佢做衰蟲帝同女王蜂
垃圾王同主教走佬果度唔好崩

我都係期望神之怒 個度做得好就算
其實最大問題係上季後面跳太快
直接冇講獸王國外交就飛咗去迷宮先出事
結果今季一開頭咪又係要補返

如果唔係今季應該多好多時間去寫重點劇情
唔係要跳返轉頭講返,先可以再推主線

(整得最靚仔係第一季去到豬人帝劇情,之後係好彩有龍女所以唔悶
講真 冇再去浸多個溫泉已經算俾面
Lm下集再儲氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞