而家啲電器壞咗真係咪撚整 買部新好過

316 回覆
902 Like 14 Dislike
五年基本,十年合理,十年以上每日都係bonus
唔易壞點迫人買過個新
以前10年合理 而家D電器全部都係計畫性報廢 唔會有10年
朋友miele用幾個月都壞過一次

要耐用就得日本上置式
而家D機有電子板
佢真係SET好3年壞4年壞你都吹佢唔脹
planned obsolescence
想八卦下

你嗰部係大陸做定歐洲做

聽講如果係Panasonic洗衣機

大陸做會好好多

我都有一部

狀態都保持得幾好買咗幾年
我panasonic 烤焗微波爐 焗完野cool down時燒底板 再跳我大掣

最好笑係佢個插蘇有fuse都跳我大掣

唔係因為得佢有出咁細部 我就買左toshiba

重點:新買用3次燒底板
買咗部lg開心使用中, 又靜又乾淨
啲衫洗完仲感覺好柔軟, 之前金章洗到好硬咁
如果未壞 又夠位唔好換算啦

新時代 好似樓上咁講 Planned obsolescence

又得個兩年保養 仲講乜撚環保
真心唔係吹奏誠哥,買左豐澤牌大眼雞用左10年,都係因為大嘈先換機,10年前買大約$2500,真心抵屌

你買Miele $20000up, sales話用一世除開好抵,但你真係會用一世?洗衣機裡面幾撚污糟

用5-6年要換啦,一係你搵人拆散洗機
無位去裝個好D嘅避震
部機就非常容易震散
洗衣機來講部機越重越好
另一個原因係頂揭式99.9%係皮帶機
而製造商係唔會益你條皮帶D用料計好哂數過保就會啓動自斷模式
大陸造個款黎
feel到你激撚到仆街

好彩都仲有保養 但新買就要搞一輪先用得
而家好多電器一過保養期就壞
咁又唔洗買top model

買部最廢用到五六年偷笑啦

你見我五千蚊panasonic得三年

咁不如加兩千買好少少
洗衣機10年
搭單問,大概$4000 ,有咩brand一定唔好買?
而家D電器個保養期,差唔多等於壽命
講5年就5年前後壞
保養期等於壽命 呢樣野都好多年架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞