而家啲電器壞咗真係咪撚整 買部新好過

316 回覆
902 Like 14 Dislike
如果係頂揭式用得多的確係3年度就壞, 先天設計問題
而家d野有5年都偷笑
我個部大眼雞黎

之前好似係歐洲頂揭用尻左十幾年先壞

而家化學到癲
電器佬話
以前行機械有得整
而家行電子無得整
真 5年已經賺左

又cut cost 變支製 冇qc

買德國造日本造就天價
係 你搵個師傅上尻到黎

收你上門費300 然後話冇撚得整

幾撚好賺
出佢人工同搭車時間
我6-7年前買左部洗衣機, 同你一樣, 兩年保, 第三年壞, 但我果陣係勁少洗衫, 可能一個月先洗一機, 果下壞左真係想dlm
我老豆識D師傅, 自己搬去師傅到, 師傅Check完話係水泵壞.
個師傅就係部報廢既洗衣機到拆個水泵出黎換左佢. 十五分鐘搞掂
因為識人, 而零件又係垃圾機到拆出黎, 所以師傅直頭唔收錢

最近呢三年我日日用部洗衣機, 一日仲可能洗兩機, 仲要完全無壞過. 覺得個師傅真係好神

睇返你呢個case見到收咁多錢, 就知道貴係貴在d人工到
一日去20個度 話冇得整
癡線
李嘉誠都唔撚夠我好搵
舊款
主要係冇乜電子版就耐用
越新越多功能越易壞/難整
係?
屋企用頂揭式用咗3部, 差不多日日洗, 都係3年壞, 咁當然唔係貴機, 三仟零蚊一部
有保養就整,唔知點解整過嗰啲都用好撚耐

過保養就買新啦,整一係好貴,一係用兩用又壞
以前屋企個熱水爐用撚咗八年以上 個陣想佢快啲壞換一個 冬天永遠唔夠熱水
我用samsung 用咗6-7年
Miele全部德國造,最平都要七千六,如果你budget lg直驅都唔錯
西門子啦,用咗五年都仲好健康
點解頂揭會易啲壞?
屌原來係咁 怪唔得miele咁貴

下次支持德國貨算

而家洗濕左個頭頂硬上整埋算
所有電器過保壞左
維修必定貴到仆街
直接買新
唔好諗整包你蝕突
一係你當初就有幾長買幾長保養
洗衣機正常過保前會問你續唔續保
無續之後又壞左就係自己計算錯誤
唔好諗番轉頭買過部新
環咩保姐最大責任嘅製造商完全唔會諗依樣野最想你掉左佢買過
環保只係宣傳口號黎
惠而浦先係最撚垃圾
其實人工又貴 零件又貴 逼你一定向廠買零件同維修

就算我有本好似整車手冊 知道電路圖 check到咩壞 啲廠都唔賣零件俾你

除非好似你個case 手頭上有一堆廢又啱用既洗衣機 可以拆零件攞黎用
真 蝕撚到突哂now 人工都差唔多一千

下次一定買新
詳細唔知, 上嚟裝機嗰師傅講加埋自身經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞