【小說音樂化】YOASOBI 討論區(5)

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
用左一晚時間就多左200萬人睇
G持

ikura
我有面盲症都覺得完全唔似
應該都得掛
小弟學五級樂理嗰陣記得都係寫III/VI
有無啲讀音樂既巴打可以教下
btw 最緊要大家都睇得明就好啦
4536 4365
阿拉伯數字係通俗易明版(雖然係唔正式)
寫羅馬數字會好似外星文咁唔係個個睇得明
利申 讀緊music
巴打 讀緊music既你
我想問下你點樣作到好有Yoasobi既feel既歌
聽講旋律上要整啲反拍wo?

想巴打教下
1.節奏要複雜 eg. 大量16分音符
2.Minor歌為主
3.最後一段一定要升key
4.大量用authentic cadence (V—>i)
5.大量用semitone變化(la—>si,fa—>mi)

4同5通常同時出現
Thx Ching
想問下有無啲技巧
去作啲旋律
同埋一啲Chord寫落鋪既節奏用法
羅馬數字有幾種寫法
其中一種係跟chord quality寫大細階 即係major chord用大階 minor chord用細階
另一種係全部用大階
Ayase唔係剪左頭髮咩?
ayase d歌真係得ikura把聲夾
比其他人唱真係完全唔係個回事
同埋ikura把聲真係好特別
好似係身邊會有一個fd有呢把聲但其實好獨特
不過多得yoasobi應該會多左人留意plusonica就真
ikura 個 ah 都越黎越多人吹奏
世界級
我一開始就鍾意佢個呀
所以encore一出個陣我就勁鍾意呢首歌
成首都係隻呀
如果 yoasobi 可以隻隻歌都出隻 first take 版就 j 到仆街啦
LiSA 前後好似四隻喇
比起first take我鍾意live版多d
到而家 spotify 都冇 home take 夜驅
好傷心
其實早希都算係黃金時間,除左ぷらそにか,佢出面都有同其他團玩下cover。不過日本樂壇好難講,有樣有實力都未必上到位。
就係有d 鄧佢心急
不過呢個世界就係咁
紅唔紅太多因素
依樣的確係 紅唔紅真係好難講

瑛人d歌根本唔好聽
呢個真係誤打誤撞比d後生用左佢首歌黎拍片先紅
有實力又紅唔起既人其實全日本周街都係
時也命也
普通都唔洗避開唔睇樣掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞