【小說音樂化】YOASOBI 討論區(5)

1001 回覆
20 Like 7 Dislike
點解可以穏定到咁
唔聽合唱嗰度以為係播cd
最尾一齊唱嗰到真係好正
聽到起晒雞皮
又學到嘢
話無tune過一定係呃人啦
其實幾田自己都有極輕微音準差距
要好留心先聽得出
唔知會唔會係Apple music 果啲上
唔小心loop咗一個鐘群青
岩岩40幾萬係咪食左view,以家已經100萬
想作曲作到佢哋既風格
想編曲編到佢哋既旋律

聽講想做到差唔多feel既歌 既chord Progression:
IV-->V-->III-->VI-->IV-->MIII-->VI-->dV

上面既chord係佢哋應該幾中意用既progression

小弟聽佢哋既歌聽到上癮,想自己trytry作到令自己上癮既歌 尤其係佢哋風格既歌 希望有識或者讀音樂既巴打請教下

利申:小弟我鋼琴八級 樂理五級 準備試試學八級樂理 同埋小弟唔係讀音樂系既 最近畀佢哋個首夜に駆ける同埋群青吸引到想仿作黎玩玩
真係好撚 CUTE
CUTE 到爆
我老婆梗係qq
453643(7)65m1
Chord progressions就簡單 even廣東流行曲都好多係咁玩
但係Ayase D作曲同編曲唔係咁易學
Ikura最高
群青個合唱係精髓黎
而且plusonica其他成員,好似無幾田既歌路咁廣
有樣,有聲,有自己作曲,有伯樂
ayase 真係推盡 ikura 把聲

咁多野加埋都唔易
https://www.youtube.com/watch?v=kKs2f793jrM
Plusonica 呢期都 keep 住有新人
而且質素都相當高
有d 得十幾歲
不知不覺早希都越黎越冇存在感
呢個世界真係好殘酷
巴打有無啲對於Ayase 既編曲有更加深入既分析
真心想學下 雖然我啲音樂基礎都唔算係好 但畀佢啲歌重燃翻對音樂既興趣 就想知得更加多
條first time 群青片真係勁正, 中晒毒要搵blue period 黎睇
仲有尾兩嗰次chorus變奏(即係轉key之前嗰段)
開頭又有d A變咗Ab
總之Yoasobi d 歌好多陰濕既semitones
群青live 正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞