6600.HK賽生藥業IPO討論區

814 回覆
6 Like 2 Dislike
立白旗下朝雲集團開始上市前預路演 擬集資最多31億元(第二版)
內地家居護理品牌立白旗下的朝雲集團(Cheerwin)通過港交所上市聆訊,市場消息指,朝雲集團已開始上市前預路演,目標集資約3億至4億美元(約23.4至31.2億港元)。摩根士丹利和中金為聯席保薦人。

諾輝健康首掛表現如何?看【下一頁】

朝雲集團產品涉及家居清潔、殺蟲驅蚊、空氣護理、個人護理、寵物護理等,7個核心品牌包括「威王」、「超威」、「貝貝健」、「西蘭」、「潤之素」、「倔強的尾巴」、「德是」。

承銷團之一中金發表報告預料,朝雲集團估值129億元至169.7億元,2021年市盈率介乎36.2至47.5倍。

朝雲集團去年首9個月收入按年增16.9%至14.6億元,其中家居護理業務收入佔逾9成;經調整純利增30.7%至2.4億元;毛利率達42.9%。

據招股書指,朝雲集團集資所得的資金計劃用於新產品 的研發、現有產品的升級以及新品牌及新品類的開發,公司計劃今明兩年分別推出44項及18項新產品。另外,資金亦計劃用於促進相關研發中心的建設及升級並支持其研究活動,以及激勵現有研究人員及為研發團隊招募更多有經驗及才能的人才等。
大貓抽飛唔使,但要去總行
今次真係J唔過
大家快D酒R
支牛仲回緊血
4億幾回到而家12億幾
唔明有咩驚,牛牛少人孖咪一人中多幾手囉
呢隻嘢不嬲炒氣氛嘛
係咪放多左渣,2條B1唔好嚇我
老實講應該就冇
佢今朝已經話放晒
同埋佢係慢慢咁加上去

一日未開暗盤一日都未知贏定輸嘅
哩隻真係純粹炒氣氛

抽得兩條B你應該都玩開
之前都執唔少
驚西

而家變咗13億幾
多人抽又屌
無人抽又驚

拎返d錢做定期啦仆街
牛牛而家變17億幾,應該都真係市唔好就抽飛走
呢幾日大把優質股特價 使撚搏呢隻
如果係撈埋快手心通果期,都仲可能有機搏下
本身隻野無乜特別
最近新股個勢唔錯喎
平平地一手 玩下
小弟都驚,一飛B頭就算。
有無人一抽一
立白旗下嘅朝雲集團就黎roadshow 完招股
大家會唔會選擇抽賽生飛落朝雲
識人銀行落抽晒飛了
老老豆豆其實富途孖展額多
係咪 d強國 n手戶縮沙咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞