]台灣大學氾濫,取錄分數極低,5歲小童亂答MC題也可入大學

193 回覆
57 Like 1 Dislike
唔怪得台灣d大學生人工咁低

They are well paid for it

其實我唔覺得係大學人貶值嘅問題事
而係台灣大部份都中小企,根本搵都唔多錢,請人仲點會高價?
離題到好嚴重 由台大勁唔勁去到蝗大同三大再去到學生邊一邊勁 幾時討論埋教育制度?

噉要討論乜嘢先啱你心水呢,呀sir?
個3000個考唔到仲廢過5歲
離題到好嚴重 由台大勁唔勁去到蝗大同三大再去到學生邊一邊勁 幾時討論埋教育制度?

已經討論左啦

MC vs essay
唔怪得台灣d大學生人工咁低

They are well paid for it

其實我唔覺得係大學人貶值嘅問題事
而係台灣大部份都中小企,根本搵都唔多錢,請人仲點會高價?

我覺得高級管理層果班係搵好多,但係佢地d手下真係待遇麻麻

同日本一撚樣
台灣人口出生率下降
台灣既大學收生率供過於求
基本上人人都可以入到大學
其實個3000人
明顯係唔想讀大學
唔係既話 大部份都係選擇題黎 隨便全部寫a都一定有分

台灣既大學 台大 清華 交通 成功 台北科大 台科大中央 中山 呢幾間大學都係日本仔留台興建或者之前國共內戰 國民黨跑去復辦 既大學 比較次一等就係政治 中正 中興
國防醫學院 同埋陽明大學既醫學系

如果入唔到上面既大學 就算啦 係香港讀asso hd會比較好
樓上班人係咪覺得台大廢

唔講香港
點都會排咗北大同清華先
講資源講學生水平,支那好dup本落去,同埋支那高考出名痴線
識啲嘢嘅都唔會覺得台大比得上北大同清華

北大 清華 是但抽個考第尾既都屈死三大仔啦

第一次覺得連登可以討論得好和平
過去hea only
出左自己地盤 全部都變垃圾
港大不出香港
北大不出中國
台大不出台灣

被連登仔恥笑嘅台仔朱經武 做過香港科大校長

朱經武係美國浸左幾耐?

如果佢台大 phd你估有得做?

http://www.af.polyu.edu.hk/people/detail/156

真係有台大PhD係香港做教授

一間二線u做 ass pro都可以攞出來做例子
講讀書mainlander 真係>>>>local,佢地可以背到連d 內容係本書邊頁出現過都知, local 多數揸住份powerpoint note 睇兩下就算。
Local 既優勢係係做presentation 同寫report, mainlander present 悶過睇大戲,成日一大段字又照讀,寫report 又係又長又無重點,成日大包圍所有野,改到悶
台狗
講讀書mainlander 真係>>>>local,佢地可以背到連d 內容係本書邊頁出現過都知, local 多數揸住份powerpoint note 睇兩下就算。
Local 既優勢係係做presentation 同寫report, mainlander present 悶過睇大戲,成日一大段字又照讀,寫report 又係又長又無重點,成日大包圍所有野,改到悶

但係最後個course grade 都係無得輸

坦白講,佢地黎香港讀大學既目的係為左去美國讀graduate school

洗靚個grade 拉高個GPA 先係上策

presentation 同寫report 掂係有用,但係先決條件都係GPA

agger
真係好中啲大陸人係咩特徵
佢地啲slide係真係好full
佢地冇學過㗎咩?
樓上班人係咪覺得台大廢

唔講香港
點都會排咗北大同清華先
講資源講學生水平,支那好dup本落去,同埋支那高考出名痴線
識啲嘢嘅都唔會覺得台大比得上北大同清華

北大 清華 是但抽個考第尾既都屈死三大仔啦

其實台灣係有太多大學,如果佢哋教育部肯合併啲大學,將某啲學系變翻做職訓為主嘅技術學院,會對佢地嘅教育前景好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞