]台灣大學氾濫,取錄分數極低,5歲小童亂答MC題也可入大學

193 回覆
57 Like 1 Dislike

真實唔岀其

點解離譜呢?
其實講緊台大獸醫/醫科個D都只係28分左右已經收到OFFER(識人係)
計埋其他冇咁出名既牙科醫科獸醫藥劑等等
台大/政大/中字輩普通科真係可能20,21分已經入到

香港八大現在都係咁上下分數姐

冇22分以上都好難八大啦

咩年代定係我outdate

現在考生少左,所以愈收愈低分。。。。。
唔洗20都有得讀了

唔洗20?你on9?

你可以去睇下資料
不過台灣大學真係太多太癈,應該改名做理工

你話之人地點
成個post都離晒題
不過有花生食永遠都係最好
當中位居兩岸三地名校之冠的台灣大學

聽都未聽過

笑死唔笑死
如果台狗眼中的兩岸=台澳,三地=台北台中台南,咁台大應該真係第一

真係完全駁唔到呀我屌

聽都未聽過

台灣D垃圾大學仲衰過香港D asso HD

你香港d asso HD有乜拎得出手既skill set?

香港ive lol世界冠軍

聽都未聽過

我唔講香港啦,一陣啲人又話我打飛機
但我寧願同支那人打飛機都唔想顯得自己無知
清華同北大唔係都好勁㗎咩?
同台灣同樣用普通話教,講讀書啲支那人精英點都秒台狗啦

港大>中大=北清=科大>台大=復旦>城大理大>浸大lingU>>>>>>>>>>>>>其它

咁上下啦,兩岸三地既話

排得港大中大係前面都一定係無知撚
或者連大學都未讀過
你話我踩港又好5毛又好
清華北大同三大根本唔係同一個層次
唔好將自己睇到咁高啦

我自己三大都係咁話,北大清華係真係太勁

聽都未聽過

我唔講香港啦,一陣啲人又話我打飛機
但我寧願同支那人打飛機都唔想顯得自己無知
清華同北大唔係都好勁㗎咩?
同台灣同樣用普通話教,講讀書啲支那人精英點都秒台狗啦

港大>中大=北清=科大>台大=復旦>城大理大>浸大lingU>>>>>>>>>>>>>其它

咁上下啦,兩岸三地既話

排得港大中大係前面都一定係無知撚
或者連大學都未讀過
你話我踩港又好5毛又好
清華北大同三大根本唔係同一個層次
唔好將自己睇到咁高啦

我自己三大都係咁話,北大清華係真係太勁

以平均水平黎講 北大清大完屌港大(中科差距更加唔好講)

但如果以頂尖學生/研究黎講 北清港仲係同一層次
(當然潛力黎講緊係北清好)
中大港大科爾北大清華邊間勁啲都好啦,都勁過台大掛
台大好撚廢 拎黎同香港大陸比較既資格都未撚有呀
台灣學不嬲都係垃圾黎架啦
中大港大科爾北大清華邊間勁啲都好啦,都勁過台大掛

睇你咩科姐講真

以前科網熱潮 三大CS CE IE 收AL兩三條A 果個時代,我覺得同北清交復台 比係會有機會勁過佢地既。

宜家就點睇都係調翻轉,尤其清華CS,應該係全中國大學收生分數TOP 5既系。再加埋比賽拎牌後保送入去果堆人,完全就係精英雲集。

反之business school 係香港不嬲都係除medical / law school 外既local 精英尖子最多既地方,所以我覺得同上面果五間比係唔輸蝕既。

當然我係講緊UG
講真台仔淨係用MC黎做問題已經知咩水平啦
屌,唔好話D咩,以事實黎講,你搵個三大嘅中等學生考大陸嘅高考卷睇下入唔入到交大武大依D次一級大學嘅最低入學分數先講啦,大陸份高考卷程度同dse比,簡直係大學同中學嘅級別,同埋就算係北大清華復旦,最勁嘅學生一早都比中共同美國收埋吸納左啦,仲同你地班傻仔玩咩

搏唔到
d人笑台灣打飛機
其實自己咪又係拎香港個排名打飛機
唔怪得台灣d大學生人工咁低
他擔心不久將來,台灣一些排名較為低的大學畢業證書將不被外國承認,屆時這些大學將淪為「野雞大學」。

其實台灣當初集中資源,專心搞返好嗰堆由大陸走難過去的大學同專上學院都夠做啦,咁而家咪唔駛面對大學氾濫囉
唔怪得台灣d大學生人工咁低

They are well paid for it
IVE都好過台灣D所謂大學

台狗學店根本冇考dse都照收
喂 讀美國雞校果個出返去先啦 美乜堅

所以你明點解d台狗大鄉里出城成日以為自己世界第一啦
離題到好嚴重 由台大勁唔勁去到蝗大同三大再去到學生邊一邊勁 幾時討論埋教育制度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞