]台灣大學氾濫,取錄分數極低,5歲小童亂答MC題也可入大學

193 回覆
57 Like 1 Dislike
當中位居兩岸三地名校之冠的台灣大學

聽都未聽過

我唔講香港啦,一陣啲人又話我打飛機
但我寧願同支那人打飛機都唔想顯得自己無知
清華同北大唔係都好勁㗎咩?
同台灣同樣用普通話教,講讀書啲支那人精英點都秒台狗啦

港大>中大=北清=科大>台大=復旦>城大理大>浸大lingU>>>>>>>>>>>>>其它

咁上下啦,兩岸三地既話

排得港大中大係前面都一定係無知撚
或者連大學都未讀過
你話我踩港又好5毛又好
清華北大同三大根本唔係同一個層次
唔好將自己睇到咁高啦

睇大學唔好睇入面學生質素,不斷講NDS有幾勁。 大學來講三大同清華北大其實真係差唔多, 但係講國際化同知名度, 就業前境呢d, 港大又好難唔好過佢地小小既。

國際化只可以話港大收International student多
知名度既話我諗依家你去外國清北張cert好過港大好多
就業前景我諗清北更加秒殺港大

向美國呢度,人地連香港有乜大學都唔識
又打飛機

向英美國D 人咪一樣唔知巴黎政治學院同莫斯鮑曼科技大學
唔通人地又係廢咩?
人地岀左唔少政治家同軍火工程人員唔通又要周圍好似你台仔咁認叻?

人地d新聞係比自己d人睇,有乜問題
香港咪一樣都係咁,寫到自己靚一靚
出左自己地盤 全部都變垃圾
港大不出香港
北大不出中國
台大不出台灣

被連登仔恥笑嘅台仔朱經武 做過香港科大校長

港大>中大=北清=科大>台大=復旦>城大理大>浸大lingU>>>>>>>>>>>>>其它

咁上下啦,兩岸三地既話

或者連大學都未讀過
你話我踩港又好5毛又好
唔好將自己睇到咁高啦

中大科唔敢講,港大一定高過北清

我就曾經好想入北大、考過北大既,好清楚佢勁係邊,但都覺得佢唔夠kongu黎

或者你可以講下北大邊方面強過港大

都要睇科
識港大nds係入唔到北大清華先入港大

其實nds讀書係好勁,只講讀書 nds可能仲勁過美國三大部分學生, 但係係國際唔同類型比賽, 北大清華唔夠突出係事實。

港狗又好突出?

Case 同tech 既competition, 3大的確係攞好多獎。 btw, 你個個post都眨港做咩9, 垃圾五毛扮美國

聽都未聽過

咁上下啦,兩岸三地既話

或者連大學都未讀過
你話我踩港又好5毛又好
唔好將自己睇到咁高啦

我就曾經好想入北大、考過北大既,好清楚佢勁係邊,但都覺得佢唔夠kongu黎

都要睇科

其實nds讀書係好勁,只講讀書 nds可能仲勁過美國三大部分學生, 但係係國際唔同類型比賽, 北大清華唔夠突出係事實。

港狗又好突出?

不過不失囉
出左自己地盤 全部都變垃圾
港大不出香港
北大不出中國
台大不出台灣

被連登仔恥笑嘅台仔朱經武 做過香港科大校長

正常

咁上下啦,兩岸三地既話

或者連大學都未讀過
你話我踩港又好5毛又好
唔好將自己睇到咁高啦

都要睇科

港狗又好突出?

Case 同tech 既competition, 3大的確係攞好多獎。 btw, 你個個post都眨港做咩9, 垃圾五毛扮美國

港狗最叻自戀
樓上班人係咪覺得台大廢

唔講香港
點都會排咗北大同清華先
講資源講學生水平,支那好dup本落去,同埋支那高考出名痴線
識啲嘢嘅都唔會覺得台大比得上北大同清華

北大 清華 是但抽個考第尾既都屈死三大仔啦

早抖啦on9仔

聽都未聽過

咁上下啦,兩岸三地既話

或者連大學都未讀過
你話我踩港又好5毛又好
唔好將自己睇到咁高啦

睇大學唔好睇入面學生質素,不斷講NDS有幾勁。 大學來講三大同清華北大其實真係差唔多, 但係講國際化同知名度, 就業前境呢d, 港大又好難唔好過佢地小小既。

國際化只可以話港大收International student多
知名度既話我諗依家你去外國清北張cert好過港大好多
就業前景我諗清北更加秒殺港大

向美國呢度,人地連香港有乜大學都唔識
又打飛機

向英美國D 人咪一樣唔知巴黎政治學院同莫斯鮑曼科技大學
唔通人地又係廢咩?
人地岀左唔少政治家同軍火工程人員唔通又要周圍好似你台仔咁認叻?

人地d新聞係比自己d人睇,有乜問題
香港咪一樣都係咁,寫到自己靚一靚

咁你話美帝既人唔認識香港既大學有咩意義?
但香港人之少唔會冇Data 就周還吹自己幾咁叻唔怕俾人笑
果三千人都知讀黎冇用。唔通做整車,裝修,揸巴士都要大學畢業咩。早幾年學師好過啦

咁上下啦,兩岸三地既話

或者連大學都未讀過
你話我踩港又好5毛又好
唔好將自己睇到咁高啦

都要睇科

港狗又好突出?

反駁唔到呀?

都要睇科

港狗又好突出?

反駁唔到呀?

一早block咗佢㗎啦
乜都美國美國
好撚作狀
港狗最叻自戀

港狗會唔會係報紙唔引source 話HKU 係兩岸三地之冠?
台仔就會啦
討論大學質素首先要define 邊個方向..

究竟係講undergraduate postgraduate 定真係professor/researcher呢

如果係講research, QS ranking 已說明一切
Undergrad就真係好睇科 好難一概而論

不過個人覺得以undergrad能力同表現
理工科嚟講 三大唔夠北大清大嚟
大陸最top嗰班真係可以靠努力嚟屈機
香港人讀香港大學太多引誘 唔似中國人咁可以訓晒個身落去讀書

聽都未聽過

咁上下啦,兩岸三地既話

台灣d大學10幾分dse都入得
幾乎任揀
包括台大政大

絕對冇可能dse十幾分入台大政大
吹水唔好吹到離譜啦

真實唔岀其

點解離譜呢?
其實講緊台大獸醫/醫科個D都只係28分左右已經收到OFFER(識人係)
計埋其他冇咁出名既牙科醫科獸醫藥劑等等
台大/政大/中字輩普通科真係可能20,21分已經入到
樓上班人係咪覺得台大廢

北大同清華點都勁過台大啦下話
討論大學質素首先要define 邊個方向..

究竟係講undergraduate postgraduate 定真係professor/researcher呢

如果係講research, QS ranking 已說明一切
Undergrad就真係好睇科 好難一概而論

不過個人覺得以undergrad能力同表現
理工科嚟講 三大唔夠北大清大嚟
大陸最top嗰班真係可以靠努力嚟屈機
香港人讀香港大學太多引誘 唔似中國人咁可以訓晒個身落去讀書

呢個真係好大問題
學生質素會退步

咁上下啦,兩岸三地既話

幾乎任揀
包括台大政大

吹水唔好吹到離譜啦

真實唔岀

而家就係同你講現實啊
你搵個人/搵資料睇下邊個可以單憑dse十幾分入到台大政大
(除非你係講入僑先讀再分發)

其他大學就任揀
台大政大一定唔得啦
記得有台政大offer好多都有港大中大offer 所以好多人都揀返香港升學 台大政大既就成日冇人去報到

非打手 係純粹覺得咩dse十幾分入台大政大吹得過份左

聽都未聽過

咁上下啦,兩岸三地既話

幾乎任揀
包括台大政大

吹水唔好吹到離譜啦

真實唔岀其

點解離譜呢?
其實講緊台大獸醫/醫科個D都只係28分左右已經收到OFFER(識人係)

香港八大現在都係咁上下分數姐
樓上班人係咪覺得台大廢

北大同清華點都勁過台大啦下話

舐台撚2bits腦

咁上下啦,兩岸三地既話

幾乎任揀
包括台大政大

吹水唔好吹到離譜啦

真實唔岀其

點解離譜呢?

佢話10幾分所以先覺得離譜姐
讀台灣大學真係自取其辱
世界大戰
又釣魚文 悶唔悶D

聽都未聽過

咁上下啦,兩岸三地既話

幾乎任揀
包括台大政大

吹水唔好吹到離譜啦

真實唔岀其

點解離譜呢?

香港八大現在都係咁上下分數姐

冇22分以上都好難八大啦
ive定台灣雞大學好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞