]台灣大學氾濫,取錄分數極低,5歲小童亂答MC題也可入大學

193 回覆
57 Like 1 Dislike

港大>中大=北清=科大>台大=復旦>城大理大>浸大lingU>>>>>>>>>>>>>其它

咁上下啦,兩岸三地既話

台灣d大學10幾分dse都入得
幾乎任揀
包括台大政大

絕對冇可能dse十幾分入台大政大
吹水唔好吹到離譜啦

真實唔岀

而家就係同你講現實啊
你搵個人/搵資料睇下邊個可以單憑dse十幾分入到台大政大
(除非你係講入僑先讀再分發)

其他大學就任揀
台大政大一定唔得啦
記得有台政大offer好多都有港大中大offer 所以好多人都揀返香港升學 台大政大既就成日冇人去報到

非打手 係純粹覺得咩dse十幾分入台大政大吹得過份左

其實話十幾分入台大既人知唔知聯合分發呢樣嘢 鳩吹都有個譜 事實上台大既offer基本都係入三大既分數 因為佢地放jupas前會攞台大做水泡

以我所知其實真係唔多人會報台灣既大學
十居其九都係明知自己入唔到大學既人
預左自己有20,21分既其實大部份都已經唔會選台灣既大學
所以入台灣大學都好,分數真係唔洗高
真係識人28分收到台大獸醫offer,咁你覺得其他普通科又有幾高啦
唔係話28分唔高但係香港極其量都係讀pt ot之類

你話之人地讀乜大學,人地畢業後,搵到錢就係
小弟讀中文
兩岸三地雖然個風格唔同
支那專注係理論或者文本上嘅問題
台灣就專注創新個到
香港就兩頭唔到岸
但係我覺得綜合黎講
支那>香港>台灣
就算講創作台灣頂盡同支那平排
理撚得你台灣最top係邊啲大學
但圍爐feel係兩岸三地最勁
台灣al只出mc唔出essay根本唔能夠篩走1d讀唔到書GE廢物,靠撞點解撞到十幾分
台灣人質素有幾撚低
自己有眼睇
風化島 英文又差
大陸起碼有勁果批
台狗都吹奏?傻撚左?
20分dse就入到垃圾台大
係香港lingu都要考慮下先收你喇

垃圾台灣大學

你睇下我上面D資料先
台灣al只出mc唔出essay根本唔能夠篩走1d讀唔到書GE廢物,靠撞點撞到十幾分
見到個傻閪幫北清打j 真係笑死人😂😂
見到個傻閪幫北清打j 真係笑死人😂😂

香港連自由的靈魂也沒有了!

討論大學質素首先要define 邊個方向..

究竟係講undergraduate postgraduate 定真係professor/researcher呢

如果係講research, QS ranking 已說明一切
Undergrad就真係好睇科 好難一概而論

不過個人覺得以undergrad能力同表現
理工科嚟講 三大唔夠北大清大嚟
大陸最top嗰班真係可以靠努力嚟屈機
香港人讀香港大學太多引誘 唔似中國人咁可以訓晒個身落去讀書

咁define埋咩叫質素*先
考試勁=質素好?
出到去社會,1st hon只係一張紙,你knowledge build up得好唔好,做一個月就知
仲有presentation skill, 呢樣先係職場最重要的野
台狗都吹奏?傻撚左?

垃圾台灣大學

你睇下我上面D資料先

我身邊有真人case
你想吹奏台狗都去岩個地方喇

真係人唔笑 狗都吠
讀完d野雞大學想人認同你地?

香港咪一樣都係收得咁低
另外,我無去台灣讀

究竟係講undergraduate postgraduate 定真係professor/researcher呢

如果係講research, QS ranking 已說明一切

考試勁=質素好?
出到去社會,1st hon只係一張紙,你knowledge build up得好唔好,做一個月就知
仲有presentation skill, 呢樣先係職場最重要的野

乜都係假,命運好就是好,有人脈最好
有齊呢D野,像是坐直升機上位
knowledge?香港最唔重視knowledge

考試勁=質素好?

考試入北清既學生大家應該都唔反對係考試勁

其中唔少的確只係單單考試勁

特別係幾近考試代表一切既ug 理工科佢地表現相當優異

其他方面一般來講冇特別突出既地方

但單從考試而言, 某d純數純物既course個mean唔夠30 個班人輕鬆接近full marks, 差距始終係有, 特別係而家dse淺化左數學之後, 差距已經拉得更大
台狗都吹奏?傻撚左?

垃圾台灣大學

你睇下我上面D資料先

我身邊有真人case
你想吹奏台狗都去岩個地方喇

真係人唔笑 狗都吠
讀完d野雞大學想人認同你地?

去台灣讀獸醫的確要起碼best5 25分
雖然絕大部分都係野雞 但唔代表100%都係垃圾
無腦果d,一早推佢出社會做低下階層,用盡佢果4年既生產力,好過比佢讀大學玩4年
當中位居兩岸三地名校之冠的台灣大學

聽都未聽過

笑到屌唔撚住

真實唔岀其

點解離譜呢?
其實講緊台大獸醫/醫科個D都只係28分左右已經收到OFFER(識人係)
計埋其他冇咁出名既牙科醫科獸醫藥劑等等
台大/政大/中字輩普通科真係可能20,21分已經入到

香港八大現在都係咁上下分數姐

冇22分以上都好難八大啦

咩年代定係我outdate

現在考生少左,所以愈收愈低分。。。。。
唔洗20都有得讀了

唔洗20?你on9?
樓上班人係咪覺得台大廢

得罪講句係
當中位居兩岸三地名校之冠的台灣大學

聽都未聽過

我唔講香港啦,一陣啲人又話我打飛機
但我寧願同支那人打飛機都唔想顯得自己無知
清華同北大唔係都好勁㗎咩?
同台灣同樣用普通話教,講讀書啲支那人精英點都秒台狗啦

冇錯架,人工都話埋你知,有啲叻少少嘅台狗仲要去上海北京搵食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞