[古生物/多圖] 有無人傾下古代生物?包你目不睱給!(恐龍篇!!!!)

191 回覆
364 Like 1 Dislike
召喚樓主
等咗你好多日喇
留名學野
樓主
留名
樓主,邊度有得down 46億年物語?
等到頸都變長頸龍
留定名
好正
留名
Lm
留名科勞
之前係咪好似有研究話其實恐龍有羽毛

篇文太長分幾段
簡單答咗你先: 係有研究證明恐龍有羽毛, 但唔係所有恐龍都有

喺百幾年前(1860), 科學界已經發現恐龍時代嘅羽毛

1860年喺德國出土, 1861年發表, 同之後嘅始祖鳥標本一齊引發對鳥類起源嘅辯論

過咗冇耐(講緊一年鬆啲), 佢哋又發現第二個羽毛標本
同第一個標本唔同嘅係, 今次個標本仲跟埋隻恐龍

1861年出土, 1863年發表, 全世界第一隻始祖鳥標本, 又稱"倫敦標本"
達爾文本《物種起源》先出咗兩年左右, 轉頭就搵到佢預言嘅"過渡物種", 嬲撚死班創造論者

不過, 當時負責發表嘅自然學家Richard Owen認為呢隻唔係恐龍, 而係鳥類, 主張呢隻係第一隻雀"first bird"
到1926年, 丹麥嘅Gerhard Heilmann出咗本The Origin of Birds, 提出鳥類同原始爬蟲有叉骨但恐龍冇(其實係當時未發現到), 咁如果鳥類由恐龍演化而嚟, 有乜理由原始爬蟲演化成恐龍嗰陣冇咗嘅嘢又會喺雀仔度出現返? 所以鳥類祖先唔係恐龍, 而係更原始嘅爬蟲例如鱷形超目同槽齒目
呢本書喺當時係學界公認嘅名著, 唔少人接受佢呢套理論, 認為鳥類同恐龍係兩個分枝, 於是直到依家"種系發生學"(Phylogenetics)成為生物分類學主流, 鳥類變咗其中一類恐龍之前, 大家都仲拗緊上面講嘅始祖鳥羽毛到底係恐龍羽毛定雀仔羽毛

始祖鳥之後, 又過咗成百年, 去到1969年美國嘅John Ostrom發表佢對平衡恐爪龍(Deinonychus antirrhopus)嘅研究

1964年出土嗰陣發現成千舊骨, 可惜撈亂骨頭, 命名個陣淨係得對腳見得人

呢隻恐龍可以話係完全推翻前人對恐龍嘅印象
以前一般認為恐龍好似現代蜥蜴, 鱷魚咁, 冷血, 行動遲緩, 生咗蛋就掉低唔理
但係平衡恐爪龍嘅結構表明佢係好活躍而且行動敏捷, 其中一組化石直頭係隻恐爪龍坐喺個巢上面孵蛋, 即係佢好有可能係溫血動物!
呢一系列發現同後續研究令學界同公眾重拾對恐龍嘅興趣, 開啟咗一段叫"恐龍文藝復興"嘅時代

講返羽毛, 呢隻恐龍對有毛恐龍嘅研究有咩頁獻?
原來佢嘅前爪骨骼結構幾乎同鳥類一樣, 呢個發現同埋其他骨骼嘅相似之處令科學界重新思考鳥類同恐龍嘅演化關係, 自此愈嚟愈多學者主張鳥類由恐龍演化而嚟
雖然目前嘅恐爪龍化石都搵唔到羽毛, 但好多證據都支持鳥類同恐龍嘅親緣關係, "恐龍有毛"呢個理論唔再好似以前咁荒謬, 至少恐爪龍所屬嘅馳龍科(Dromaeosauridae)有羽毛都唔出奇
至於化石證據, 就要去到1987年發現嘅奇特擬鳥龍(Avimimus portentosus)

依家嘅還原圖已經畫到成隻鴯鶓咁樣

呢隻恐龍一樣係搵唔到羽毛化石, 但佢有樣嘢好少少, 就係喺尺骨(手臂近住尾指嗰邊條前臂骨)上面有羽莖瘤(quill knob), 有呢啲附著點羽毛就可以穩固咁生喺手臂度

到1996年, 直接嘅化石證據終於出土, 就係喺中國遼寧發現嘅原始中華龍鳥(Sinosauropteryx prima)

原始中華龍鳥係第一隻根㯫化石保存嘅黑色素體還原毛色同花紋嘅恐龍, 上圖有根有據唔係純屬畫家對有關樓盤恐龍的想像

就咁睇化石都睇到, 隻恐龍由頭頂到尾尖都有層細細嘅毛
呢啲原始嘅毛毛睇落好似哺乳類嘅毛髮, 但結構上接近現代雀鳥嘅羽絨, 一枝羽莖上面生幾條羽枝

瞓屋頂咁多毛毛先夠保暖
(Birding Buddies)

話時話, 原始中華龍鳥同始祖鳥其實又唔係咁親, 兩者親緣關係只係去到獸腳亞目(Theropoda), 但亦都因為咁, 羽毛好可能係獸腳亞目恐龍嘅共通特徵之一

自此之後, 世界各地陸續有唔少黐住羽毛嘅恐龍出土, 包括得嗰40cm長嘅赫氏近鳥龍

Anchiornis huxleyi, 2009年出土

以及9米長嘅華麗羽暴龍
Yutyrannus huali, 2012年出土, 同暴龍一齊歸入暴龍超科...其實都幾遠吓

證明獸腳亞目大把恐龍有羽毛

不過, 比起2016年嘅發現, 呢啲都係碎料

Rare Dinosaur-Era Bird Wings Found Trapped in Amber
http://news.nationalgeographic.com/2016/06/dinosaur-bird-feather-burma-amber-myanmar-flying-paleontology-enantiornithes/
First Dinosaur Tail Found Preserved in Amber
http://news.nationalgeographic.com/2016/12/feathered-dinosaur-tail-amber-theropod-myanmar-burma-cretaceous/

就好似《侏儸紀公園》嘅劇情咁, 但係仲誇張, 直頭係喺琥珀度搵到恐龍

大概係反鳥亞綱物種嘅翼, 唔單止保存咗羽毛, 仲有骨頭同軟組織
但係原本好可能包埋成隻雀嘅標本, 因為舊琥珀俾人當首飾磨咗結果剩係搵得返隻翼, 仲差啲俾人攞咗去鑲吊墜賣埋
(邊條撚屌唔識貨call我, $500港紙同你收)

呢塊仲誇張, 成截尾連毛毛, 仲附送原始螞蟻
學者推斷條尾屬於某虛骨龍類恐龍, 而虛骨龍類恐龍品種非常多, 由暴龍到鳥類都包括在內

研究咗咁耐, 去到今日"恐龍有冇毛"呢個問題基本上已經塵埃落定, 爭在係全部恐龍都有毛定淨係得獸腳亞目恐龍有毛
到目前為止, 暫時都只係喺蜥臀目獸腳亞目度搵到明確嘅化石證據
至於恐龍總目底下嘅另一大枝鳥臀目, 科學家曾經搵到兩個物種Tianyulong confuciusiKulindadromeus zabaikalicus, 以及鸚鵡嘴龍屬Psittacosaurus sp.有原始毛狀覆蓋物

Tianyulong confuciusi, 對住呢板嘢啲科學家點樣搵到毛

Kulindadromeus zabaikalicus

Psittacosaurus sibiricus

另一方面, 考古學家Paul Barrett同David Evans建立咗個恐龍皮膚同印痕嘅資料庫, 發現大部份鳥臀目同蜥臀目嘅蜥腳形亞目(大隻草食長頸恐龍)都係得鱗片

所以結論係有研究證明恐龍有羽毛, 但唔係所有恐龍都有
等緊傍觀巴一推
仲有更新
推多次支持下樓主
加油,我睇哂嫁
其實點解以前啲生物大咁多?

因為用黎整石油比你類用

因為用黎整石油比人類用
之前記得有書提過,cambridge有班痴線佬,用幾年時間慢慢用acid溶左植物化石上面果d唔關事的石,剩低的植物化石係乾淨到,可以係microscope睇到plant cell
xylem之類比較硬身的tissue直頭畫得返cell well出黎
不過唔sure動物化石有冇人咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞