[古生物/多圖] 有無人傾下古代生物?包你目不睱給!(恐龍篇!!!!)

191 回覆
364 Like 1 Dislike
沛溫翼龍屬
三疊紀 晚期

沛溫翼龍屬(屬名:Preondactylus)是種長尾翼龍類,生存於三疊紀諾利階的義大利,約2億1600萬到2億300萬年前。化石是由Nando Buffarini在1982年發現,發現於義大利阿爾卑斯山脈Preone山谷的烏迪內附近。

沛溫翼龍的每個牙齒都是單一尖頭的。牠們可能以魚類、昆蟲兩者之一為食,或者兩者都有,關於食性的爭論仍在進行中。牠們擁有短翼與長腿,翼展約45公分。雖然牠已經有完全發展的翼,仍然比一般翼龍類還原始

奧地利翼龍 Austriadactylus
三疊紀 晚期

奧地利翼龍(屬名:Austriadactylus)是種奇特的翼龍類,屬於喙嘴翼龍亞目。奧地利翼龍的化石被發現於奧地利,包含頭顱骨、下頜、一些脊椎骨、部分四肢、骨盆、以及尾巴。

奧地利翼龍擁有頭部冠飾,冠飾的寬度與往前伸往口鼻部的長度一樣。不同於曲頜形翼龍科的其他成員,奧地利翼龍的可彎曲尾巴並沒有堅硬的骨棒。
上面都係
始翼龍類 Eopterosauria
都係比較原始既翼龍目。
都係三疊紀(Triassic)就已經出現。

去到之後既侏羅紀,白堊紀,會出現更新,更先進既翼龍目生物。
例如係
翼手龍亞目 Pterodactyloidea
(侏儸紀 中期 ~ 白堊紀 晚期,即約1億6270萬年前 ~ 6600萬年前)
既生物。
最後講句,
翼龍目發展都幾成功,
全世界都有化石

但係,佢地始終敵唔過,6500萬年前個場恐龍滅亡既浩劫,
同陸上恐龍,一齊消失係呢個地球上。
三疊紀既翼龍目,暫時講住咁先多
留各學嘢
留個名,一陣追
原來亞洲真係無乜翼龍
唔怪得中國既龍無翼
流你明先
其實化石準確性有幾高,皮膚顏色同年份又係點估出黎

科學家鳩估
之前個D我唔知
但5萬年內 應該係用碳-14測定年份
https://zh.wikipedia.org/wiki/放射性碳定年法

其實顏色一路都係估 而大部分做深啡或者綠色係因為人類長久以來都係比咗個咁嘅形象恐龍
年份就用 radiocarbon dating

利申 讀緊考古不過係考人骨唔係恐龍動物
留名
生到梁龍雷龍果d真係好巨型

會唔會講下子宮既進化,同埋乳房點樣生出來
呢兩樣野都係哺乳動物先有,但好似唔多地方會講係點樣進化出來
Leon
Lm
求解答化石飛龍同菊石獸 到底幾時出現?搵書上網check都check唔到
強帖留言
求解答化石飛龍同菊石獸 到底幾時出現?搵書上網check都check唔到

師兄唔好玩啦
菊石都搵唔到?

菊石目 Ammonitida
泥盤紀 ~ 白堊紀

菊石目(學名Ammonitida)是一類已滅絕的頭足類。它們是非常好的指準化石,往往能連結起所在的地層與地質年代。菊石目的近親並非現今外觀相似的鸚鵡螺,反而是八爪魚、烏賊及魷魚等鞘亞綱。

呢隻直徑2米

菊石目的化石殼一般呈平旋狀,但也有呈垂直螺旋狀及非螺旋狀。老普林尼稱菊石目為「阿蒙的角」,因其殼的形狀像埃及神話阿蒙所配帶的羊角,其學名亦是以此來取的。其下的屬亦多以希臘文「角」的字根來結尾。

生活習性

菊石目已滅絕,保存下來的軟體部份亦甚為稀有。大部份研究都是基於菊石目的殼及殼的模型。
大部份菊石目都可能生活在遠古海洋的開放水域,而非海底。這是由於它們的化石往往都是在沒有底棲動物的地層發現。很多菊石目相信都是游泳能手,如銳稜菊石,因它們的殼扁平、呈鐵餅狀及流線形,但也有一些可能是慢游或底棲的。菊石目及其親屬可能會獵食魚類、甲殼類及其他細小生物;它們的天敵包括水生爬行類,如滄龍科,在化石化的菊石目都有一些牙齒痕跡。它們可能會噴墨汁來逃避掠食,因為一些化石標本保留了這些墨汁。
菊石目的軟體部份佔有了殼末的最大節。較早而細小的節都有間隔,可以透過填充氣體來維持浮力。故此較細小的部份會浮在較大的之上。

化石飛龍你就可以當佢鳩噏
翼似翼龍目 身似恐龍
根本無得共存

你話佢係翼龍目,又唔似
你話佢係早期半恐龍半雀鳥,又唔得
當恐龍變成早期鳥類
佢地已經係好多羽毛係身 翼都唔係用薄膜

所以可以當鳩噏
最近掘咗個超完整嘅恐龍屍體,成副甲都喺度

畀條link來望下

師兄唔好玩啦
菊石都搵唔到?

菊石目 Ammonitida
泥盤紀 ~ 白堊紀

菊石目(學名Ammonitida)是一類已滅絕的頭足類。它們是非常好的指準化石,往往能連結起所在的地層與地質年代。菊石目的近親並非現今外觀相似的鸚鵡螺,反而是八爪魚、烏賊及魷魚等鞘亞綱。

呢隻直徑2米

菊石目的化石殼一般呈平旋狀,但也有呈垂直螺旋狀及非螺旋狀。老普林尼稱菊石目為「阿蒙的角」,因其殼的形狀像埃及神話阿蒙所配帶的羊角,其學名亦是以此來取的。其下的屬亦多以希臘文「角」的字根來結尾。

生活習性

菊石目已滅絕,保存下來的軟體部份亦甚為稀有。大部份研究都是基於菊石目的殼及殼的模型。
大部份菊石目都可能生活在遠古海洋的開放水域,而非海底。這是由於它們的化石往往都是在沒有底棲動物的地層發現。很多菊石目相信都是游泳能手,如銳稜菊石,因它們的殼扁平、呈鐵餅狀及流線形,但也有一些可能是慢游或底棲的。菊石目及其親屬可能會獵食魚類、甲殼類及其他細小生物;它們的天敵包括水生爬行類,如滄龍科,在化石化的菊石目都有一些牙齒痕跡。它們可能會噴墨汁來逃避掠食,因為一些化石標本保留了這些墨汁。
菊石目的軟體部份佔有了殼末的最大節。較早而細小的節都有間隔,可以透過填充氣體來維持浮力。故此較細小的部份會浮在較大的之上。

化石飛龍你就可以當佢鳩噏
翼似翼龍目 身似恐龍
根本無得共存

你話佢係翼龍目,又唔似
你話佢係早期半恐龍半雀鳥,又唔得
當恐龍變成早期鳥類
佢地已經係好多羽毛係身 翼都唔係用薄膜

所以可以當鳩噏

正評係畀你的
強帖留名
今晚抖下先
聽晚睇下有無機會開始講
好有心打
巴打讀生物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞